Uczniowie naszej szkoły z kierunku Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych wzięli  udział  warsztatach  organizowanych przez Agencję Rynku Rolnego pod wdzięczną nazwą „Na ścieżce turystyki kulinarnej”. W ramach warsztatów ogłoszono konkurs na najciekawszą i najsmaczniejszą potrawę związaną z  naszym regionem. Uczniowie w trzyosobowych zespołach przygotowywali potrawy z  przepisów swoich dziadków, pradziadków a nawet szukali ich w archiwach domowych. Niektórzy sięgnęli do przepisów zawartych w publikacji  „ Ziemia biecka” pod red. Seweryna Udzieli napisanej  w latach  1889-1895.

Oprócz prezentowania już gotowych potraw uczniowie przedstawiali multimedialne prezentacje związane z ich powstawaniem. W skład komisji weszli doskonali kucharze Marek Galica i Wojciech Wołosowski,  zrzeszeni w Stowarzyszeniu małopolskich kucharzy i cukierników, Tomasz Latocha przedstawiciel Agencji Rynku Rolnego, Anna Jasińska, nauczyciel zawodu, Mirosław Sroka, kierownik Szkolenia Praktycznego. Komisja miała okazję smakować i oceniać m.in. mordonie, żurek na zakwasie, kapustę po Osiecku, rogaliki z różą, gołąbki z ziemniaków i kaszy gryczanej, kaszę ze śliwkami, ciasteczka ze skwarek, cwibak.  W drugiej części warsztatów młodzież pracowała w kuchni pod okiem mistrza kucharskiego p. W. Wołosowskiego; przygotowując potrawy, a następnie prezentując je komisji. Za najciekawszą prezentację i danie oraz zaangażowanie i sprawność w czasie warsztatów komisja uznała zespół w skład którego weszli uczniowie I klasy: Tomasz Kuryło, Weronika Skraba, Rafał  Augustyn. Dla tego zespołu  ARR ufundowała nagrody – były nimi plecaki znanej firmy. Za wyróżniający się zespół uznano grupę uczniów II klasy TŻ i UG – Justyna Augustyn, Patrycja Plata i Wojciech Kusiak. Nagrody wręczył dyrektor szkoły, dziękując wraz z organizatorami uczniom za zaangażowanie i wysoki poziom prac. W czasie warsztatów młodzież mogła nie tylko zaprezentować własne kulinarne osiągnięcia ale i skorzystać z wiedzy i doświadczenia mistrzów.

 

 

BYSTRA WEATHER

 
 
 
 

Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami.

Adam Mickiewicz