27 listopada tego roku młodzież z kl. I i II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, pod opieką p. mgr Anny Jasińskiej i mgr Magdaleny Tumidajewicz , odbyła staż – wizytę zawodoznawczą w kultowej, krakowskiej restauracji „Wierzynek” i czterogwiazdkowym hotelu „Conrad”.

Uczniowie zapoznali się z historią jednej z najstarszej restauracji w Krakowie, obejrzeli wspaniale sale dla gości:  Pompejską ,Rycerską, Kolumnową i Historyczną. Spotkanie z menadżerem   restauracji przybliżyło młodzieży specyfikę pracy w restauracji,  a Szef kuchni uchylił nieco rąbka tajemnicy  przygotowywania i serwowania oraz pracy zespołu kucharzy i kelnerów „Wierzynka”.

Zostali ugoszczeni tam obiadem podczas którego zapoznali się z etykietą   stołu i profesjonalną obsługą kelnerską. Po wykwintnym obiedzie i wspaniałym deserze, młodzież udała się do hotelu „Conrad”.

Tam zapoznali się z zakresem i rodzajem usług gastronomicznych świadczonych w restauracji hotelowej.  Poznali zasady pracy i obsługi w salach konsumenckich, barach, kawiarniach. Mieli możliwość zapoznania się z zasadami obsługi dotykowej kasy fiskalnej; specyfiką pracy barmana, obsługi baru wraz z pokazem sporządzania drinków, koktajli i różnego rodzaju kawy.

 

Staż – wizyta zawodoznawcza została sfinansowana z Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach projektu „Modernizacja Kształcenia Zawodowego w Małopolsce”

 

 

BYSTRA WEATHER

Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami.

Adam Mickiewicz