Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych uczestniczyli w zajęciach pokazowych w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Krośnie. Uczniowie byli gośćmi Zakładu Towaroznawstwa oraz Zakładu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich.

Młodzież powitał wykładem o kierunkach kształcenia, warunkach studiowania , perspektywach które rysują się dla absolwentów PWSZ dr inż. Stanisław Zając, który towarzyszył nam do końca wizyty.

Celem wyjazdu był udział uczniów w warsztatach oceny jakości surowców i produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, przeprowadzonych w specjalistycznych laboratoriach wyposażonych w najwyższej jakości sprzęt.  Tematem warsztatów była kompleksowa ocena wartości odżywczych surowców zwierzęcych oraz poznanie nowoczesnych metod wykrywania zafałszowań produktów żywnościowych.

W Laboratorium oceny sensorycznej uczniowie zobaczyli w jaki sposób przeprowadza się testy zdolności rozpoznawania podstawowych smaków, określania progów wrażliwości smakowej, rozróżniania intensywności  barw.

Ponadto uczniowie wysłuchali wykładów „Podkarpackie produkty tradycyjne” i „ Jakość żywności ekologicznej z punktu widzenia konsumenta” .

Uczniowie byli zachwyceni profesjonalizmem wykładowców i wyposażeniem laboratoriów. Dziękujemy za wspaniałą  atmosferę, która towarzyszyła na uczelni.

Na pewno tu powrócimy.

 

 

 

 

BYSTRA WEATHER

 
 
 
 

Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami.

Adam Mickiewicz