10.04.2014r. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bystrej odbyła się konferencja podsumowująca „Tydzień chleba na zakwasie w szkole”, której tematem przewodnim był „Ekologiczne surowce warunkiem pozyskiwania dobrego chleba”.

 

Przebieg konferencji był następujący:

1. Prezentacje uczniów na temat:

• „Ekologicznie od pola do stołu” – Edyta Kozak

• „Wszystko o orkiszu” – Justyna Augustyn

• „Czy warto produkować ekologiczny chleb?” – Anna Leśniak

• Sprawozdanie z badania wartości wypiekowej mąki w PWSZ w Krośnie – Natalia Wrona

• Sprawozdanie „Noc nauki” w PWSZ w Krośnie – Magda i Marta Zagórskie

2. Wystąpienie laureatów nagrody MRiRW „Farmer Roku” absolwentów szkoły – Monika i Andrzej Staszyńscy.

3. Ogłoszenie wyników konkursu Tradycyjny, ekologiczny stół wielkanocny.

4. Wspólna degustacja przygotowanych przysmaków.

Wszystkie stoły były pięknie przygotowane, uginały się pod przysmakami. Decyzją jury I miejsce zajęły uczennice klasy II Patrycja Plata, Aneta Woźniak i Justyna Augustyn.

II miejsce klasa I Tomek Kuryło, Dominika Ryzner i Justyna Jarek.

III miejsce klasa IV Anna Haluch, Miriam Oduncu i Ewelina Leśniowska.

Naszą akcję wsparła Agencja Rynku Rolnego reprezentowana przez Tomasza Latochę, która ufundowała nagrody rzeczowe dla uczestników konkursu.

 

FILM zrealizowany przez RTVG Gorlice

 

 

 

BYSTRA WEATHER

 
 
 
 

Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami.

Adam Mickiewicz