AZJATYCKIE SPECJAŁY


Sajgonki  są tradycyjną potrawą kuchni azjatyckiej. Nie są tak bardzo popularne jak sushi, jednak mimo to stały się kolejnym symbolem tej kuchni w Europie i na Zachodzie. Sajgonki są podobne do naszych naleśników, lecz ich smak jest zupełnie inny. Składają się z zawiniętego w papier ryżowy farszu przyrządzonego przeważnie z mięsa oraz warzyw. Sajgonki można podawać na ciepło bądź na zimno przeważnie z sosem „do maczania”. Na ogół jest to powszechnie znany i ceniony sos rybny bądź sos słodko-kwaśny.
 

Składniki
(ok. 25 - 30 sztuk)
•    1/2 cebuli
•    1 średnia marchewka starta na tarce o małych oczkach
•    1/2 - 1 łyżeczki startego imbiru
•    1 ząbek czosnku
•    3 łyżki sosu sojowego
•    250 g mielonego  mięsa drobiowo- wieprzowego
•    150 g ugotowanego makaronu sojowego lub ryżowego (zważone po ugotowaniu)
•    6 - 8 suszonych grzybów mun
•    1 - 2 jajka (w zależności od wielkości)
Oraz
•    3 opakowania małego papieru ryżowego, około 150 g, 25 - 30 sztuk
•    olej roślinny do smażenia
•    do podania: sos chili wymieszany z sosem sojowym, sos do sajgonek, sos słodko - pikantny chili

 

Przygotowanie
•    Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić drobniutko posiekaną cebulę, dodać marchewkę, imbir i starty czosnek, smażyć przez minutę. Dodać mięso i mieszając smażyć przez około 2 minuty aż całe będzie obsmażone (zmieni kolor na szary).
•    Wlać sos sojowy , mieszając smażyć przez pół minuty. Odstawić z ognia i przełożyć do dużej miski.
•    Dodać drobniutko posiekany wcześniej ugotowany i osuszony makaron ryżowy i wcześniej namoczone i posiekane (około 5  minut w gorącej wodzie) grzyby mun. Do ostudzonej masy dodać jajko (jajka) i wymieszać.
•    Naleśniki wykładać na namoczonych w ciepłej wodzie bawełnianych ścierkach, układać na desce, nakładać po łyżce nadzienia, zawinąć naleśnik na nadzienie, docisnąć nadzienie, złożyć boki naleśnika do środka, następnie zwinąć dość ciasno nadzienie z naleśnikiem w rulonik (zwijanie jak przy krokietach).
•    Smażyć partiami, w woku lub na patelni, na około 3 mm warstwie oleju (sajgonki mają mieć złoty kolor i być zrumienione).

 

 

 

BANANY W CIEŚCIE KOKOSOWYM


Składniki
•    4 banany
•    1 szkl. wiórków kokosowych
•    3 łyżki mąki
•    2 łyżki cukru
•    1 łyżka cynamonu
•    1 jajko
•    1/2 szkl. mleczka kokosowego lub zwykłego
•    sklarowane masło do smażenia


Przygotowanie:
wiórki kokosowe wymieszaj z mlekiem . Dodaj mąkę, cukier, cynamon i jajko. Wszytko razem wymieszaj.
Banany obierz ze skórki, odetnij i odrzuć po 1 cm miąższu z obu końców. Następnie poprzekrawaj banany wzdłuż na 4 części. Każdą cząstkę banana obtocz w przygotowanym cieście i smaż ok. 5 min na rozgrzanym maśle. Gotowe owoce polej czekoladą . Banany ułóż na talerzu lub podaj w miseczce.

Banany w cieście kokosowym to pyszny słodki deser, który świetnie nadaje się na kolację lub jako słodka przekąska.

 

 

Ciasteczka wielkanocne

Składniki :
•    175 g mąki pszennej
•    25 g cukru pudru
•    100 g masła, schłodzonego
•    pół łyżki kwaśnej śmietany 18%
•    1 żółtko
•    szczypta soli
 

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i wyrobić/zmiksować (można też wyrobić ręcznie). Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm i wykrawać foremką ciasteczka. Piec10 min.(termoobieg) w temperaturze 180  C .
Ciasto świetnie nadaje się jako spód pod mazurek.


Cytrynowe muffinki


Składniki na 12 sztuk:
•    60 g masła
•    200 g mąki pszennej
•    2 łyżeczki proszku do pieczenia
•    pół łyżeczki sody oczyszczonej
•    150 g drobnego cukru do wypieków
•    1/4 łyżeczki soli
•    sok i skórka otarta z 1 cytryny
•    około 120 ml mleka
•    1 duże jajko


Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło roztopić, odstawić do przestudzenia. W dużym naczyniu wymieszać mąkę, proszek, sodę, cukier, sól i skórkę z cytryny.
Do naczynia z podziałką wlać sok z naszej cytryny, następnie dopełnić mlekiem do 200 ml. Dodać roztrzepane jajko i rozpuszczone masło, wymieszać.
Połączyć oba naczynia, wymieszać tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, napełnić je ciastem do ich 3/4 wysokości.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut. Wyjąć z piekarnika, lecz pozostawić w formie przez około 5 - 10 minut (będą bardzo miękkie). Wystudzić.

Smacznego :-)

 

 

Pieczenie chleba staje się coraz bardziej popularne, a eksperymenty ze składnikami pozwalają odkryć nowe smaki i zmienić nudny bochenek w niepowtarzalny wypiek. Kluczem do udanych prób pieczenia chleba jest znajomość ziół i przypraw, które warto dodać do pieczywa, by wzbogacić jego smak. Tym razem proponujemy państwu  wielkanocny chlebek ziołowy. Życzymy smacznej zabawy z ziołami.

Chleb wielkanocny ze świeżymi ziołami

Składniki:
•    400 g mąki pszennej typ 750
•    1 szklanka mleka
•    30g świeżych drożdży
•    1 łyżeczka cukru
•    50g masła
•    1 łyżeczka soli
•    zioła : bazylia, tymianek, oregano, natka pietruszki(po łyżeczce)


Przygotowanie:
Do mąki wlewamy wcześniej rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże wymieszane z cukrem. Dodajemy soli roztopione , ostudzone masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i lśniące, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość. Do wyrośniętego ciasta dodajemy umyte, poszatkowane zioła, całość zagniatamy. Ciasto przekładamy do formy natłuszczonej masłem. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy około godzinę w temp. 180-200 C do uzyskania złotego koloru.

Kisiel Żurawinowy


Kisiel to najpopularniejszy z deserów.  Sposób przygotowania jest bardzo prosty, potrzebna minimalna ilość niezbędnych składników,  a reszta – to dodatki.  Ogromną zaletą tego deseru jest to, że każdy może go przygotować z ulubionych owoców. Gdy spróbujecie domowego kisielu z żurawiny w odstawkę pójdą  „gotowce z torebki”.



Składniki (2 porcje):
- 80g suszonej żurawiny
- 2 i 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- sok z połowy cytryny

 

Sposób przygotowania
 Żurawinę zalewamy niepełnymi dwoma szklankami zimnej wody i gotujemy. Po zagotowaniu odcedzamy owoce (nie wylewam wody z garnka!), przecieramy je przez sitko lub blendujemy i wrzucamy z powrotem go garnka. W kubeczku mieszamy dokładnie resztę wody z mąką, cukrem i sokiem z cytryny. Gdy woda w garnku zacznie się gotować wlewamy do niej zawartość kubeczka cały czas energicznie mieszając. Po kilku chwilach kisiel całkowicie zgęstnieje, wtedy ściągamy go z gazu. Można podawać zarówno na zimno jak i na gorąco, co kto lubi :)

 

 

SAŁATKA Z KASZĄ KUSKUS I CIECIERZYCĄ

(MAROKO) 

                    
Sałatka jest idealna na tę właśnie porę roku, gdyż zachwyca różnorodnością kolorów i smaków, pozytywnie nastraja, dodaje wiele energii. W smaku aromatyczna, słodko-pikantna, po prostu pyszna! Można ją zabrać ze sobą do pracy lub zjeść na podwieczorek.


    
Składniki :

  • szklanka kaszy kuskus
  • ¼ szklanki rodzynek
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 marchewka
  • Puszka ciecierzycy
  • 1 mała czerwona papryka
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • mała czerwona cebula

 

 

 

 

Sos: 3 łyżki oliwy lub oleju lnianego,2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz , ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, pół łyżeczki mielonej kolendry ,szczypta chili ,pół łyżeczki świeżego , tartego imbiru. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Przygotowanie:
Kaszę i rodzynki zalewamy gorącym bulionem , przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Pozostałe składniki drobno kroimy, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, ciecierzyce odsączamy na sitku. Wszystkie składniki sałatki dokładnie mieszamy i polewamy sosem.


 Smacznego!

 

 

PIEROGI WIGILIJNE


Składniki
Ciasto:

  • 450 g mąki + mąka do podsypywania
  • 1 duże jajko
  • 180 ml gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 150 g suszonych grzybów
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku, sól , pieprz do smaku


Sposób przygotowania
Grzyby zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia. Kapustę pokrój na krótsze pasma, włóż do garnka i zalej szklanką wody, równocześnie dodając kminek. Zagotuj, zmniejsz ogień do małego i gotuj tak przez ok. 50 minut, aż kapusta zmięknie. W tym czasie zagotuj też namoczone grzyby, gotuj je na małym ogniu przez ok. 20 minut. Po tym czasie odcedź grzyby i pokrój na drobne kawałki. Pokrojone grzyby dodaj do gotującej się kapusty razem z wywarem, w którym się gotowały. Zredukuj płyn w kapuście i odstaw do wystudzenia.
Na stolnicy wymieszaj mąkę z solą. Powoli mieszając, zacznij wlewać do mąki gorącą wodę. Kiedy temperatura zarabianego ciasta nieco spadnie, dodaj jajko, olej i wyrób gładkie ciasto. W razie potrzeby możesz dodać trochę mąki lub wody. Wyrobione ciasto połóż na stolnicy i nakryj miską. Zostaw na 15 minut.
Po tym czasie rozwałkuj po kawałku ciasto na stolnicy na placek grubości ok. 2 mm. Szklanką wytnij kółka, na środek każdego połóż małą łyżeczkę farszu. Dokładnie zlep brzegi ciasta. Zlepione pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 3–4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

 

 

 

Czas na zakwas

 

Barszcz


Święta zbliżają się wielkimi krokami, a więc najwyższy czas, aby nastawić zakwas z buraków! Właśnie teraz. Jest świetny do tradycyjnego wigilijnego barszczu, ale warto zrobić go więcej do… picia! Moim zdaniem jest pyszny, ale jest również bezcennym napojem zdrowotnym i naturalnym probiotykiem ! Genialny zakwas z buraków domowej roboty wspaniale wzmacnia krew i odporność. To naturalny napój energetyczny. Świetny nie tylko na Wigilię.

  • Do dużego kamionkowego garnka wkładamy cienko obrane i grubo pokrojone buraki (aby były ciężkie i żeby nie wypływały na wierzch), mniej więcej do ¾ garnka.
  • Pokrojone buraki przekładamy dużą ilością obranego i pokrojonego na pół czosnku (ok. 4-5 główki lub nawet więcej – jest bardzo zdrowy!), zielem angielskim, czarnym pieprzem oraz liśćmi laurowymi. Ważne jest, aby przypraw i czosnku nie wrzucać na wierzch, ale pomiędzy buraki.
  • Całość zalewamy przegotowaną i ostudzoną wodą rozmieszaną z solą – na 1 litr wody 1 łyżka soli.

Solanka musi dokładnie przykrywać buraki. Kamionkę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 5-7 dni.
Po dwóch dniach można usunąć  usunąć pianę, która pojawi się na powierzchni.  Gdy zakwas jest zakiszony przecedzamy i wlewamy go do słoików. Gotowe !
 
Żurek


Składniki


1 l przegotowanej i ciepłej wody
1 szklanka mąki żytniej z otrębami (jeśli mamy mąkę bez otrębów możemy dodać płatki owsiane)
2 - 3 ząbki czosnku (lekko rozgniecione, nie więcej)
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
piętka chleba na zakwasie

 

Wykonanie

  • Do słoika wysypujemy mąkę, (ewentualnie płatki) zalewamy ciepłą wodą i dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą trzepaczką). Dodajemy przyprawy i czosnek oraz piętkę chleba.
  • Zakwas przykrywamy lnianą ściereczką albo gazą. Musi do niego dochodzić powietrze, więc nie zakręcamy szczelnie wieczkiem. Odstawiamy go na parę dni w ciepłe miejsce. Musi się zakisić. Od 3 do 5 dni w zależności jaką mamy temperaturę w mieszkaniu?
  • Po ukiszeniu wlewamy żurek do przygotowywanej zupy i zostawiamy odrobinę zakwasu w słoiku, który chowamy do lodówki. Gdy będziemy ponownie zakwas kisić wystarczy dodać 5 czubatych łyżek mąki żytniej i dolać kolejny 1 litr ciepłej wody i odstawić na parę dni w ciepłe miejsce.

 

 

MALINOWE BROWNE NA JESIENNĄ CHANDRĘ


Brownie z malinami i zmielonymi migdałami, które zastępują większość mąki pszennej. Bajka, nie brownie! Kiedy czujecie, że ogarnia Was jesienna chandra, nie ma lepszego ciasta ;-).

Składniki:
•    240 g gorzkiej czekolady, posiekanej
•    100 g masła
•    3 duże jajka
•    170 g drobnego cukru do wypieków
•    80 g zmielonych migdałów
•    30 g mąki pszennej
•    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
•    250 g malin, świeżych lub mrożonych (bez wcześniejszego rozmrażania)


Sposób przygotowania :
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W garnuszku umieścić masło, roztopić. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę, wymieszać, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Przestudzić.
W naczyniu lekko roztrzepać jajka z cukrem, np. przy pomocy rózgi kuchennej. Dodać przestudzony sos czekoladowy, wymieszać rózgą kuchenną. Dodać zmielone migdały, przesianą mąkę pszenną, ekstrakt z wanilii. Wymieszać do połączenia.
Formę o wymiarach 28 x 18 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej masę brownie, wyrównać. W ciasto delikatnie powkładać maliny, lekko zanurzając je w masie.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 minut. Wyjąć, wystudzić.
Uwaga: nie pieczemy zbyt długo, by nie wysuszyć ciasta. Tego rodzaju ciasto 'piecze' się także podczas studzenia (czekolada zastyga).


Smacznego :-).

 

 

 

 

SŁODKOŚCI NA JESIENNE POPOŁUDNIA

Nasze konkursowe specjały . Gorąco Państwu polecamy !!!


 

MARKIZY DLA ELIZY


Ciasto:

  • 45 dag mąki
  • 30 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 15 dag płatków owsianych
  • 2 żółtka
  • Cukier waniliowy

Nadzienie:

  •   5 łyżek cukru
  • 1 ½  szklanki mleka
  • 15 dag orzechów mielonych laskowych
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 15 dag masła
  • 20 dag cukru pudru

Lukier

  • 20 dag cukru pudru
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki wody lub mleka

Przygotowanie:
Płatki owsiane zrumienić na patelni.  Mąkę przesiać , dodać cukier , masło , żółtka a następnie posiekać . Gdy płatki przestygną dodać je do ciasta i szybko je zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i włożyć na 30 min do lodówki. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować na grubość 3 mm i wykrawać krążki foremką . Piec 10 min w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Z zimnego mleka odlać pół szklanki i rozprowadzić w niej mąkę ziemniaczaną oraz żółtko. Resztę mleka zagotować z cukrem. Gdy mleko zacznie się gotować wlać do niego rozmąconą mąkę z żółtkiem i ugotować budyń. Pod koniec gotowania dodać zmielone orzechy i wymieszać. Przygotowany budyń należy ostudzić (musi być zimny). Następnie należy utrzeć  masło z cukrem na puszystą masę , do której stopniowo należy dodawać zimny budyń.
Przygotować lukier przez zmiksowanie wszystkich składników.
Przestudzone ciastka przekładać masą orzechową i smarować lukrem.


 

JABŁKOWE COŚKI


Ciasto

  • 350 g mąki
  • 2 g proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 150 g masła
  • 40 g śmietany kwaśnej
  • Cukier waniliowy
  • 150 g cukru pudru

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  •  2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie:
Z przygotowanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki na 30 min.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę połączyć z cukrem i  2 łyżeczkami cynamonu. Uprażyć w rondelku lub na patelni na złoty kolor.
Ciasto rozwałkować na 3 mm , wykrawać foremką ciastka . Na ciastka nakładać jabłka ( można dołożyć suszoną śliwkę). Piec 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 C.

 

KULECZKI KRESOWIANKI


Składniki:
200 g płatków owsianych
50 g  masła
2łyżki brązowego cukru
2 łyżki miodu
1 jajko
1 łyżka mąki
1 łyżka orzechów
1 łyżka migdałów
3 łyżki wiórków kokosowych
1 szklanka śliwek suszonych


Masło  roztopić na patelni.  Wszystkie składniki wymieszać, dodać roztopione masło  Jeśli ciasto będzie za suche dodać jajko , jeśli będzie za mokre dodać wiórki kokosowe. Formować małe kulki i układać na wyłożonej papierem blasze. Piec 10 min w piekarniku w 180 C.

 

 

 

Bardzo wiosenna zupa


Kochani wiosna rozkwitła już pełną parą więc i w naszej kuchni zrobiło się wiosennie. Dziś postawiliśmy na botwinkę
Botwinka to super wiosenna zupa. Jej śmietankowo – warzywny smak i delikatne, rozpływające się w ustach kawałki warzyw, to esencja majowego menu :)


Składniki:  

1 pęczek botwinki
1 marchewka1 pietruszka                                     
¼ pora
1 łyżka oliwy z oliwek
100 ml śmietanki 30%
Łyżka soku z cytryny
Sól, pieprz do smaku
Świeży koperek


Przygotowanie:
Warzywa umyć i obrać. Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Botwinkę pokroić . W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej pora. Następnie dodać marchewkę i pietruszkę podlać wodą i dusić pod przykryciem 15 min . Po tym czasie dodać pokrojoną botwinkę i podlać wodą tak aby przykryła warzywa. Całość gotować 20 min. Następnie zupę doprawić do smaku  i dodać łyżkę soku z cytryny . Do gorącej zupy wlać śmietankę zamieszać i zagotować.
 Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo oraz świeżym koperkiem.

Smacznego :)

 

 

Strona 1 z 2

Alternative flash content

Requirements

Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami.

Adam Mickiewicz