Malinowe somifredo
 
Składniki
  • 2 jajka
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 600 ml śmietany 30%
  • 10 dag malin
  • 10 dag małych bezików
 
 
 
Przygotowanie
  1. Jajka  sparzyć  wrzątkiem.  Białka  oddzielić  od  żółtek.  Białka  schłodzić, po  czym  ubić  na  sztywną  pianę.  Żółtka  utrzeć  z  cukrem  pudrem na  puszysty  kogel-mogel.  Schłodzoną  śmietanę  ubić  na  sztywno.
  2. Wszystkie  składniki  delikatnie  wymieszać.  Włożyć  całe  owoce  malin  oraz  grubo  pokruszone  bezy,  wymieszać.  Masę  przelać  do   lekko  zwilżonej  formy  keksowej.  Zamrozić.
  3. Po 2–3 godz. deser nadaje się do jedzenia. Podawać pokrojone w plasterki z pokruszonymi bezikami lub sosem z malin utartych z cukrem i sokiem z cytryny.

 

 

Tradycyjne specjały wielkanocne
 
Pragniemy przedstawić Państwu konkursowe potrawy wielkanocne uczniów naszego technikum.  Receptury na nie często pochodzą od  ich pradziadków, a przekazane kolejnym pokoleniom cieszą się wciąż uznaniem. Chętnie sięgamy po nie, pielęgnując w ten sposób tradycje rodzinne. Życzymy Państwu smacznego i wszystkiego dobrego na Wielkanoc. 
 
Pascha wielkanocna
 
Składniki :
1 kg dobrej jakości tłustego twarogu
pół kostki masła
3 jaja
pół szklanki rodzynek lub żurawiny
pół szklanki mieszanki orzechów i migdałów
1 szklanka cukru
1 cytryna lub pomarańcza
1 cukier waniliowy (z prawdziwą wanilią)
kilka kropli olejku migdałowego
 
Sposób przygotowania paschy:
 
Rodzynki namoczyć we wrzątku i odstawić na pół godziny. Twaróg zmielić przez maszynkę, można też przetrzeć przez sito. Dodać miękkie masło i utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym na puszystą masę .Następnie cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku . Gdy masa będzie puszysta dodać zmielony twaróg, olejek migdałowy, rodzynki, skórkę z cytryny lub pomarańczy (wcześniej sparzonej wrzątkiem) oraz  orzechy . Zmiksować. Masę na paschę wielkanocną przełożyć do formy na babkę lub miseczki (wcześniej wyłożyć gazą). Docisnąć masę serową do brzegów naczynia, przycisnąć z góry  talerzem, obciążyć i odstawić do lodówki na przynajmniej całą noc.
 
 
 
 
 
Kołacz z serem
Składniki:
 
Rozczyn
0,5 l mleka
5 dag drożdży
1 łyżka cukru
100 g mąki
szczypta soli
 
Ciasto
900g  mąki
15 dag margaryny
4 jajka
Cukier waniliowy
Olejek pomarańczowy
Łyżka rodzynek , skórka pomarańczowa
 
Kruszonka
70 dag twarogu
Cukier waniliowy
Pół szklanki cukru
2  żółtka
 
Sposób wykonania:
Do miski dodajemy pokruszone drożdże, cukier, sól oraz letnie mleko. Całość mieszamy do rozprowadzenia drożdży. Następnie dodajemy mąkę , mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodajemy pozostałą mąkę, roztopioną margarynę oraz żółtka . Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Całość delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Do ciasta dodajemy bakalie, olejek pomarańczowy a następnie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia( około 60 min) W tym czasie przygotowujemy blaszki do pieczenia i kruszonkę. Twaróg rozdrabniamy widelcem a następnie mieszamy z cukrem i żółtkami. Blaszki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Piekarnik nastawiamy na 180 C. Gdy ciasto wyrośnie , wykładamy je na blaszkę a następnie posypujemy kruszonką. Pieczemy 1 godz -1,5 godz. w piekarniku bez termo obiegu.
 
 
 
 
Święconka wielkanocna
 
Składniki:
1 litr serwatki
0,5 szkl. wody
2 żółtka
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżki śmietany 12%
Łyżka chrzanu
 
Wykonanie:
Serwatkę zagotować ze szczyptą soli. W połowie szklanki wody wymieszać żółtka , śmietanę oraz mąkę. Wlać do gotującej się serwatki intensywnie mieszając. Zagotować, dodać chrzan . Doprawić solą i pieprzem. Święconkę podawać z kiełbasą oraz jajkiem.
 
 
 Makaron z cukinią i krewetkami
 
Składniki
2 porcje 
12 krewetek Black Tiger
1 mała cukinia (ok. 250 g)
250 g pieczarek
250 g makaronu spaghetti lub tagiatelle
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
6 łyżek białego wina
1 i 1/2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
 
Przygotowanie 
Krewetki rozmrozić, oczyścić, umyć i osuszyć. Cukinię pokroić na plastry i przekroić je na połówki. Natkę drobno posiekać, czosnek pokroić w małą kosteczkę lub zetrzeć na drobnej tarce. Zagotować osoloną wodę na makaron. Ugotować go al dente, odcedzić zachowując trochę wody z makaronu.
Rozgrzać patelnię z oliwą i rozdrobnionym czosnkiem, delikatnie go podsmażyć, dodać  pieczarki ,cukinię i mieszając smażyć przez ok. 5 minut aż zmiękną i zaczną się ładnie rumienić. 
Przesunąć cukinię i pieczarki na brzeg patelni, w wolne miejsce włożyć  łyżkę masła oraz krewetki, doprawić je solą i smażyć po pół minuty z każdej strony na większym ogniu.
Dodać natkę pietruszki, wymieszać wszystkie składniki na patelni i chwilę razem podsmażać. Wlać wino i odparować na większym ogniu.
dodać makaron oraz kilka łyżek wody z makaronu. Wymieszać i zagotować.
 
 
 
 
 
 
JAGLANE RAFAELLO
 
Kto z nas nie uwielbia rafaello? Tych małych kokosowych słodkich kuleczek z migdałem w środku?  Przedstawiamy Wam dietetyczną wersję tych kuleczek. Jaglane rafaello są dobrą alternatywą dla drugiego śniadania oraz deseru. 
 
Składniki
woreczek/pół szklanki kaszy jaglanej - suchej przed ugotowaniem 
1,5 szklanki mleka (około 400ml) 
1-2 łyżki miodu - zależy jakie słodkie lubicie 
szklanka wiórek kokosowych (około 5 łyżek) 
migdały 
po kilka kropel aromatu migdałowego i rumowego 
w wersji dla dorosłych można dodać rum lub kokosowy likier ;) 
 
Przygotowanie
Kaszę wsypujemy na sitko. Przelewamy zimną-wrzącą-zimną wodą, żeby pozbyć się goryczki.
Przepłukaną kaszę zalewamy mlekiem i gotujemy mieszając od czasu do czasu aż kasza wsiąknie całe mleko. Do ciepłej kaszy dodajemy kokosy i miód i mieszamy. Z jeszcze ciepłej masy formujemy kuleczki do których dajemy do środka migdał i obtaczamy w kokosach. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wkładamy je do lodówki. Najlepiej smakują na drugi dzień. Smacznego!
 
 
 
 
 
DROBIOWE ROLADKI ZE SZPINAKIEM
 
Drobiowe roladki nadziewane szpinakiem i fetą to doskonała propozycja na obiad lub przyjęcie. Smaczne i szybkie w wykonaniu, a efekt końcowy efektowny dla oka.
 
 
Składniki
duża podwójna pierś z kurczaka
przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, tymianek
szpinak - 1 opakowanie (300 g)
2-3 ząbki czosnku
ser feta (pół kostki)
2 łyżki masła
 
 
Przygotowanie
 
Farsz szpinakowy:
Rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło, a po chwili wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Po chwili dodajemy szpinak (wcześniej umyty i drobniej posiekany) i smażymy całość do odparowania wody. Następnie dodajemy pokruszony ser feta, pieprz. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
 
Mięso:
Pierś z kurczaka kroimy na niewielkie płaty i rozbijamy cienko tłuczkiem na cienkie filety (najlepiej przy pomocy folii aby nie podziurawić mięsa). Przyprawiamy pieprzem, ostrą papryką i odrobiną soli.
Na każdy kawałek mięsa nałożyć farsz szpinakowy i zawinąć ściśle w roladkę.
Zawinięte roladki podsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Jeżeli chcemy, możemy zrobić panierkę z bułki tartej i jajka.
Podsmażone roladki przekładamy na blaszkę i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut (czas zależy od wielkości roladek).
 
 
 
 
 

AZJATYCKIE SPECJAŁY


Sajgonki  są tradycyjną potrawą kuchni azjatyckiej. Nie są tak bardzo popularne jak sushi, jednak mimo to stały się kolejnym symbolem tej kuchni w Europie i na Zachodzie. Sajgonki są podobne do naszych naleśników, lecz ich smak jest zupełnie inny. Składają się z zawiniętego w papier ryżowy farszu przyrządzonego przeważnie z mięsa oraz warzyw. Sajgonki można podawać na ciepło bądź na zimno przeważnie z sosem „do maczania”. Na ogół jest to powszechnie znany i ceniony sos rybny bądź sos słodko-kwaśny.
 

Składniki
(ok. 25 - 30 sztuk)
•    1/2 cebuli
•    1 średnia marchewka starta na tarce o małych oczkach
•    1/2 - 1 łyżeczki startego imbiru
•    1 ząbek czosnku
•    3 łyżki sosu sojowego
•    250 g mielonego  mięsa drobiowo- wieprzowego
•    150 g ugotowanego makaronu sojowego lub ryżowego (zważone po ugotowaniu)
•    6 - 8 suszonych grzybów mun
•    1 - 2 jajka (w zależności od wielkości)
Oraz
•    3 opakowania małego papieru ryżowego, około 150 g, 25 - 30 sztuk
•    olej roślinny do smażenia
•    do podania: sos chili wymieszany z sosem sojowym, sos do sajgonek, sos słodko - pikantny chili

 

Przygotowanie
•    Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić drobniutko posiekaną cebulę, dodać marchewkę, imbir i starty czosnek, smażyć przez minutę. Dodać mięso i mieszając smażyć przez około 2 minuty aż całe będzie obsmażone (zmieni kolor na szary).
•    Wlać sos sojowy , mieszając smażyć przez pół minuty. Odstawić z ognia i przełożyć do dużej miski.
•    Dodać drobniutko posiekany wcześniej ugotowany i osuszony makaron ryżowy i wcześniej namoczone i posiekane (około 5  minut w gorącej wodzie) grzyby mun. Do ostudzonej masy dodać jajko (jajka) i wymieszać.
•    Naleśniki wykładać na namoczonych w ciepłej wodzie bawełnianych ścierkach, układać na desce, nakładać po łyżce nadzienia, zawinąć naleśnik na nadzienie, docisnąć nadzienie, złożyć boki naleśnika do środka, następnie zwinąć dość ciasno nadzienie z naleśnikiem w rulonik (zwijanie jak przy krokietach).
•    Smażyć partiami, w woku lub na patelni, na około 3 mm warstwie oleju (sajgonki mają mieć złoty kolor i być zrumienione).

 

 

 

BANANY W CIEŚCIE KOKOSOWYM


Składniki
•    4 banany
•    1 szkl. wiórków kokosowych
•    3 łyżki mąki
•    2 łyżki cukru
•    1 łyżka cynamonu
•    1 jajko
•    1/2 szkl. mleczka kokosowego lub zwykłego
•    sklarowane masło do smażenia


Przygotowanie:
wiórki kokosowe wymieszaj z mlekiem . Dodaj mąkę, cukier, cynamon i jajko. Wszytko razem wymieszaj.
Banany obierz ze skórki, odetnij i odrzuć po 1 cm miąższu z obu końców. Następnie poprzekrawaj banany wzdłuż na 4 części. Każdą cząstkę banana obtocz w przygotowanym cieście i smaż ok. 5 min na rozgrzanym maśle. Gotowe owoce polej czekoladą . Banany ułóż na talerzu lub podaj w miseczce.

Banany w cieście kokosowym to pyszny słodki deser, który świetnie nadaje się na kolację lub jako słodka przekąska.

 

 

Ciasteczka wielkanocne

Składniki :
•    175 g mąki pszennej
•    25 g cukru pudru
•    100 g masła, schłodzonego
•    pół łyżki kwaśnej śmietany 18%
•    1 żółtko
•    szczypta soli
 

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i wyrobić/zmiksować (można też wyrobić ręcznie). Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm i wykrawać foremką ciasteczka. Piec10 min.(termoobieg) w temperaturze 180  C .
Ciasto świetnie nadaje się jako spód pod mazurek.


Cytrynowe muffinki


Składniki na 12 sztuk:
•    60 g masła
•    200 g mąki pszennej
•    2 łyżeczki proszku do pieczenia
•    pół łyżeczki sody oczyszczonej
•    150 g drobnego cukru do wypieków
•    1/4 łyżeczki soli
•    sok i skórka otarta z 1 cytryny
•    około 120 ml mleka
•    1 duże jajko


Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło roztopić, odstawić do przestudzenia. W dużym naczyniu wymieszać mąkę, proszek, sodę, cukier, sól i skórkę z cytryny.
Do naczynia z podziałką wlać sok z naszej cytryny, następnie dopełnić mlekiem do 200 ml. Dodać roztrzepane jajko i rozpuszczone masło, wymieszać.
Połączyć oba naczynia, wymieszać tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, napełnić je ciastem do ich 3/4 wysokości.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut. Wyjąć z piekarnika, lecz pozostawić w formie przez około 5 - 10 minut (będą bardzo miękkie). Wystudzić.

Smacznego :-)

 

 

Pieczenie chleba staje się coraz bardziej popularne, a eksperymenty ze składnikami pozwalają odkryć nowe smaki i zmienić nudny bochenek w niepowtarzalny wypiek. Kluczem do udanych prób pieczenia chleba jest znajomość ziół i przypraw, które warto dodać do pieczywa, by wzbogacić jego smak. Tym razem proponujemy państwu  wielkanocny chlebek ziołowy. Życzymy smacznej zabawy z ziołami.

Chleb wielkanocny ze świeżymi ziołami

Składniki:
•    400 g mąki pszennej typ 750
•    1 szklanka mleka
•    30g świeżych drożdży
•    1 łyżeczka cukru
•    50g masła
•    1 łyżeczka soli
•    zioła : bazylia, tymianek, oregano, natka pietruszki(po łyżeczce)


Przygotowanie:
Do mąki wlewamy wcześniej rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże wymieszane z cukrem. Dodajemy soli roztopione , ostudzone masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i lśniące, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość. Do wyrośniętego ciasta dodajemy umyte, poszatkowane zioła, całość zagniatamy. Ciasto przekładamy do formy natłuszczonej masłem. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy około godzinę w temp. 180-200 C do uzyskania złotego koloru.

Kisiel Żurawinowy


Kisiel to najpopularniejszy z deserów.  Sposób przygotowania jest bardzo prosty, potrzebna minimalna ilość niezbędnych składników,  a reszta – to dodatki.  Ogromną zaletą tego deseru jest to, że każdy może go przygotować z ulubionych owoców. Gdy spróbujecie domowego kisielu z żurawiny w odstawkę pójdą  „gotowce z torebki”.



Składniki (2 porcje):
- 80g suszonej żurawiny
- 2 i 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- sok z połowy cytryny

 

Sposób przygotowania
 Żurawinę zalewamy niepełnymi dwoma szklankami zimnej wody i gotujemy. Po zagotowaniu odcedzamy owoce (nie wylewam wody z garnka!), przecieramy je przez sitko lub blendujemy i wrzucamy z powrotem go garnka. W kubeczku mieszamy dokładnie resztę wody z mąką, cukrem i sokiem z cytryny. Gdy woda w garnku zacznie się gotować wlewamy do niej zawartość kubeczka cały czas energicznie mieszając. Po kilku chwilach kisiel całkowicie zgęstnieje, wtedy ściągamy go z gazu. Można podawać zarówno na zimno jak i na gorąco, co kto lubi :)

 

 

SAŁATKA Z KASZĄ KUSKUS I CIECIERZYCĄ

(MAROKO) 

                    
Sałatka jest idealna na tę właśnie porę roku, gdyż zachwyca różnorodnością kolorów i smaków, pozytywnie nastraja, dodaje wiele energii. W smaku aromatyczna, słodko-pikantna, po prostu pyszna! Można ją zabrać ze sobą do pracy lub zjeść na podwieczorek.


    
Składniki :

  • szklanka kaszy kuskus
  • ¼ szklanki rodzynek
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 marchewka
  • Puszka ciecierzycy
  • 1 mała czerwona papryka
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • mała czerwona cebula

 

 

 

 

Sos: 3 łyżki oliwy lub oleju lnianego,2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz , ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, pół łyżeczki mielonej kolendry ,szczypta chili ,pół łyżeczki świeżego , tartego imbiru. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Przygotowanie:
Kaszę i rodzynki zalewamy gorącym bulionem , przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Pozostałe składniki drobno kroimy, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, ciecierzyce odsączamy na sitku. Wszystkie składniki sałatki dokładnie mieszamy i polewamy sosem.


 Smacznego!

 

 

Strona 1 z 3

Alternative flash content

Requirements

BYSTRA WEATHER

Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami.

Adam Mickiewicz