Pierniczenie czas zacząć

czyli poznaj tajemnice świątecznego piernika

Co wyróżnia piernik spośród innych ciast? Oczywiście przyprawy ! Interesujące jest to, że tradycyjnie używamy ich do mięs i potraw słonych, a przecież w piernikach świetnie smakują i dobrze się komponują ze słodkim smakiem. Te najsłynniejsze robi się z dużym wyprzedzeniem, ponieważ ciasto na piernik leżakuje – nawet kilka tygodni. Ciasto lekko fermentuje i zachodzą różne procesy sprawiające, że jest ono smaczne i aromatyczne. Tworzą się związki podnoszące smak i zapach pierników. Dlatego potrzeba sporo czasu na przygotowanie świątecznego piernika. Świątecznego, bo przecież jest to ciasto tradycyjne związane z Bożym Narodzeniem.

W naszej pracowni już od miesiąca unoszą się zapachy pieczonych przez młodzież technikum pierniczków choinkowych .

A oto nasza propozycja

 

 

Pierniczki Kasi

 

Składniki :

  • 3 szklanki mąki
  • ½ kostki Kasi
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ¾ szklanki miodu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku
  • 1 przyprawa do piernika
  • 2 łyżeczki kakao

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać ,aż ciasto będzie gładkie i nie będzie się kleić do rąk. Rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykrawać pierniczki. Piec 10 min w temperaturze 180 stopni .

 

Lukier

  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru

Lukrem napełnić  mocny woreczek, odciąć rożek i wyciskać  tworząc wzory. Lukier musi być dość gęsty ( konsystencja kwaśnej śmietany) Gęstość lukru regulujemy dodając kroplę wody lub cukier jeżeli jest za rzadki.

Do tych pierniczków użyliśmy stempelków firmy tescoma .

 

Piernik marchewkowy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki startej na drobnych oczkach marchwi
  • 1,5 szklanki cukru ( pół na pół z brązowym)
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • Garść rozdrobnionych orzechów, rodzynek

Sposób wykonania:

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać porcjami olej , mąkę z proszkiem sodą i cynamonem. Na koniec dodać marchew i bakalie , delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem małą tortownicę lub kek sówkę do 2/3 wysokości. Piec 60 min w temperaturze  180 st. C

 Ciasto jest aromatyczne i wilgotne. Można je polać lukrem cytrynowym , białą czekoladą i dowolnie udekorować .Najlepiej smakuje na drugi dzień od upieczenia.

Smacznego

 

 

 

Alternative flash content

Requirements

BYSTRA WEATHER

 
 
 
 

Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami.

Adam Mickiewicz