POLĘDWICZKI W SOSIE PIEPRZOWYM

Składniki:

•    500 g polędwiczki wieprzowej
•    1/2 szklanki śmietany 18%
•    2/3 szklanki bulionu
•    1 cebula
•    1 łyżka masła
•    oliwa z oliwek
•    3,5 łyżki pieprzu w ziarnach
•    Sól

Sposób przygotowania:
     Polędwiczkę  myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy
na 2 cm plastry, które delikatnie rozbijamy, następnie doprawiamy je  świeżo mielonym pieprzem i solą.  
W kubeczku mieszamy śmietanę z bulionem i pieprzem. Na  rozgrzanej patelni  podsmażamy polędwiczki z obu stron, aby się zarumieniły.
Mięso przekładamy do miseczki. Na patelnie dodajemy masło i podsmażamy na nim cebule pokrojoną w kostkę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy śmietanę z bulionem i pieprzem a następnie dodajemy wcześniej podsmażone mięso i całość doprawiamy solą.
Dusimy, aż sos zgęstnieje( około 15 min).
Jako dodatek można podać ciemny ryż lub puree z ziemniaków.


Smacznego !

 

 

Alternative flash content

Requirements

BYSTRA WEATHER

 
 
 
 

Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami.

Adam Mickiewicz