Bardzo wiosenna zupa


Kochani wiosna rozkwitła już pełną parą więc i w naszej kuchni zrobiło się wiosennie. Dziś postawiliśmy na botwinkę
Botwinka to super wiosenna zupa. Jej śmietankowo – warzywny smak i delikatne, rozpływające się w ustach kawałki warzyw, to esencja majowego menu :)


Składniki:  

1 pęczek botwinki
1 marchewka1 pietruszka                                     
¼ pora
1 łyżka oliwy z oliwek
100 ml śmietanki 30%
Łyżka soku z cytryny
Sól, pieprz do smaku
Świeży koperek


Przygotowanie:
Warzywa umyć i obrać. Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Botwinkę pokroić . W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej pora. Następnie dodać marchewkę i pietruszkę podlać wodą i dusić pod przykryciem 15 min . Po tym czasie dodać pokrojoną botwinkę i podlać wodą tak aby przykryła warzywa. Całość gotować 20 min. Następnie zupę doprawić do smaku  i dodać łyżkę soku z cytryny . Do gorącej zupy wlać śmietankę zamieszać i zagotować.
 Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo oraz świeżym koperkiem.

Smacznego :)

 

 

Alternative flash content

Requirements

BYSTRA WEATHER

Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami.

Adam Mickiewicz