SŁODKOŚCI NA JESIENNE POPOŁUDNIA
Nasze konkursowe specjały . Gorąco Państwu polecamy !!!
MARKIZY DLA ELIZY
Ciasto:
- 45 dag mąki
- 30 dag masła
- 20 dag cukru
- 15 dag płatków owsianych
- 2 żółtka
- Cukier waniliowy
Nadzienie:
- 5 łyżek cukru
- 1 ½ szklanki mleka
- 15 dag orzechów mielonych laskowych
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 15 dag masła
- 20 dag cukru pudru
Lukier
- 20 dag cukru pudru
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki wody lub mleka
Przygotowanie:
Płatki owsiane zrumienić na patelni. Mąkę przesiać , dodać cukier , masło , żółtka a następnie posiekać . Gdy płatki przestygną dodać je do ciasta i szybko je zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i włożyć na 30 min do lodówki. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować na grubość 3 mm i wykrawać krążki foremką . Piec 10 min w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Z zimnego mleka odlać pół szklanki i rozprowadzić w niej mąkę ziemniaczaną oraz żółtko. Resztę mleka zagotować z cukrem. Gdy mleko zacznie się gotować wlać do niego rozmąconą mąkę z żółtkiem i ugotować budyń. Pod koniec gotowania dodać zmielone orzechy i wymieszać. Przygotowany budyń należy ostudzić (musi być zimny). Następnie należy utrzeć masło z cukrem na puszystą masę , do której stopniowo należy dodawać zimny budyń.
Przygotować lukier przez zmiksowanie wszystkich składników.
Przestudzone ciastka przekładać masą orzechową i smarować lukrem.
JABŁKOWE COŚKI
Ciasto
- 350 g mąki
- 2 g proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 150 g masła
- 40 g śmietany kwaśnej
- Cukier waniliowy
- 150 g cukru pudru
Nadzienie:
- 1 kg jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 szklanka cukru
Przygotowanie:
Z przygotowanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki na 30 min.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę połączyć z cukrem i 2 łyżeczkami cynamonu. Uprażyć w rondelku lub na patelni na złoty kolor.
Ciasto rozwałkować na 3 mm , wykrawać foremką ciastka . Na ciastka nakładać jabłka ( można dołożyć suszoną śliwkę). Piec 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 C.
KULECZKI KRESOWIANKI
Składniki:
200 g płatków owsianych
50 g masła
2łyżki brązowego cukru
2 łyżki miodu
1 jajko
1 łyżka mąki
1 łyżka orzechów
1 łyżka migdałów
3 łyżki wiórków kokosowych
1 szklanka śliwek suszonych
Masło roztopić na patelni. Wszystkie składniki wymieszać, dodać roztopione masło Jeśli ciasto będzie za suche dodać jajko , jeśli będzie za mokre dodać wiórki kokosowe. Formować małe kulki i układać na wyłożonej papierem blasze. Piec 10 min w piekarniku w 180 C.