SŁODKOŚCI NA JESIENNE POPOŁUDNIA

Nasze konkursowe specjały . Gorąco Państwu polecamy !!!


 

MARKIZY DLA ELIZY


Ciasto:

  • 45 dag mąki
  • 30 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 15 dag płatków owsianych
  • 2 żółtka
  • Cukier waniliowy

Nadzienie:

  •   5 łyżek cukru
  • 1 ½  szklanki mleka
  • 15 dag orzechów mielonych laskowych
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 15 dag masła
  • 20 dag cukru pudru

Lukier

  • 20 dag cukru pudru
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki wody lub mleka

Przygotowanie:
Płatki owsiane zrumienić na patelni.  Mąkę przesiać , dodać cukier , masło , żółtka a następnie posiekać . Gdy płatki przestygną dodać je do ciasta i szybko je zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i włożyć na 30 min do lodówki. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować na grubość 3 mm i wykrawać krążki foremką . Piec 10 min w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Z zimnego mleka odlać pół szklanki i rozprowadzić w niej mąkę ziemniaczaną oraz żółtko. Resztę mleka zagotować z cukrem. Gdy mleko zacznie się gotować wlać do niego rozmąconą mąkę z żółtkiem i ugotować budyń. Pod koniec gotowania dodać zmielone orzechy i wymieszać. Przygotowany budyń należy ostudzić (musi być zimny). Następnie należy utrzeć  masło z cukrem na puszystą masę , do której stopniowo należy dodawać zimny budyń.
Przygotować lukier przez zmiksowanie wszystkich składników.
Przestudzone ciastka przekładać masą orzechową i smarować lukrem.


 

JABŁKOWE COŚKI


Ciasto

  • 350 g mąki
  • 2 g proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 150 g masła
  • 40 g śmietany kwaśnej
  • Cukier waniliowy
  • 150 g cukru pudru

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  •  2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie:
Z przygotowanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki na 30 min.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę połączyć z cukrem i  2 łyżeczkami cynamonu. Uprażyć w rondelku lub na patelni na złoty kolor.
Ciasto rozwałkować na 3 mm , wykrawać foremką ciastka . Na ciastka nakładać jabłka ( można dołożyć suszoną śliwkę). Piec 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 C.

 

KULECZKI KRESOWIANKI


Składniki:
200 g płatków owsianych
50 g  masła
2łyżki brązowego cukru
2 łyżki miodu
1 jajko
1 łyżka mąki
1 łyżka orzechów
1 łyżka migdałów
3 łyżki wiórków kokosowych
1 szklanka śliwek suszonych


Masło  roztopić na patelni.  Wszystkie składniki wymieszać, dodać roztopione masło  Jeśli ciasto będzie za suche dodać jajko , jeśli będzie za mokre dodać wiórki kokosowe. Formować małe kulki i układać na wyłożonej papierem blasze. Piec 10 min w piekarniku w 180 C.

 

 

 

Alternative flash content

Requirements

BYSTRA WEATHER

Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami.

Adam Mickiewicz