MALINOWE BROWNE NA JESIENNĄ CHANDRĘ


Brownie z malinami i zmielonymi migdałami, które zastępują większość mąki pszennej. Bajka, nie brownie! Kiedy czujecie, że ogarnia Was jesienna chandra, nie ma lepszego ciasta ;-).

Składniki:
•    240 g gorzkiej czekolady, posiekanej
•    100 g masła
•    3 duże jajka
•    170 g drobnego cukru do wypieków
•    80 g zmielonych migdałów
•    30 g mąki pszennej
•    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
•    250 g malin, świeżych lub mrożonych (bez wcześniejszego rozmrażania)


Sposób przygotowania :
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W garnuszku umieścić masło, roztopić. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę, wymieszać, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Przestudzić.
W naczyniu lekko roztrzepać jajka z cukrem, np. przy pomocy rózgi kuchennej. Dodać przestudzony sos czekoladowy, wymieszać rózgą kuchenną. Dodać zmielone migdały, przesianą mąkę pszenną, ekstrakt z wanilii. Wymieszać do połączenia.
Formę o wymiarach 28 x 18 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej masę brownie, wyrównać. W ciasto delikatnie powkładać maliny, lekko zanurzając je w masie.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 minut. Wyjąć, wystudzić.
Uwaga: nie pieczemy zbyt długo, by nie wysuszyć ciasta. Tego rodzaju ciasto 'piecze' się także podczas studzenia (czekolada zastyga).


Smacznego :-).

 

 

 

 

Alternative flash content

Requirements

BYSTRA WEATHER

 
 
 
 

Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami.

Adam Mickiewicz