Czas na zakwas

 

Barszcz


Święta zbliżają się wielkimi krokami, a więc najwyższy czas, aby nastawić zakwas z buraków! Właśnie teraz. Jest świetny do tradycyjnego wigilijnego barszczu, ale warto zrobić go więcej do… picia! Moim zdaniem jest pyszny, ale jest również bezcennym napojem zdrowotnym i naturalnym probiotykiem ! Genialny zakwas z buraków domowej roboty wspaniale wzmacnia krew i odporność. To naturalny napój energetyczny. Świetny nie tylko na Wigilię.

  • Do dużego kamionkowego garnka wkładamy cienko obrane i grubo pokrojone buraki (aby były ciężkie i żeby nie wypływały na wierzch), mniej więcej do ¾ garnka.
  • Pokrojone buraki przekładamy dużą ilością obranego i pokrojonego na pół czosnku (ok. 4-5 główki lub nawet więcej – jest bardzo zdrowy!), zielem angielskim, czarnym pieprzem oraz liśćmi laurowymi. Ważne jest, aby przypraw i czosnku nie wrzucać na wierzch, ale pomiędzy buraki.
  • Całość zalewamy przegotowaną i ostudzoną wodą rozmieszaną z solą – na 1 litr wody 1 łyżka soli.

Solanka musi dokładnie przykrywać buraki. Kamionkę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 5-7 dni.
Po dwóch dniach można usunąć  usunąć pianę, która pojawi się na powierzchni.  Gdy zakwas jest zakiszony przecedzamy i wlewamy go do słoików. Gotowe !
 
Żurek


Składniki


1 l przegotowanej i ciepłej wody
1 szklanka mąki żytniej z otrębami (jeśli mamy mąkę bez otrębów możemy dodać płatki owsiane)
2 - 3 ząbki czosnku (lekko rozgniecione, nie więcej)
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
piętka chleba na zakwasie

 

Wykonanie

  • Do słoika wysypujemy mąkę, (ewentualnie płatki) zalewamy ciepłą wodą i dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą trzepaczką). Dodajemy przyprawy i czosnek oraz piętkę chleba.
  • Zakwas przykrywamy lnianą ściereczką albo gazą. Musi do niego dochodzić powietrze, więc nie zakręcamy szczelnie wieczkiem. Odstawiamy go na parę dni w ciepłe miejsce. Musi się zakisić. Od 3 do 5 dni w zależności jaką mamy temperaturę w mieszkaniu?
  • Po ukiszeniu wlewamy żurek do przygotowywanej zupy i zostawiamy odrobinę zakwasu w słoiku, który chowamy do lodówki. Gdy będziemy ponownie zakwas kisić wystarczy dodać 5 czubatych łyżek mąki żytniej i dolać kolejny 1 litr ciepłej wody i odstawić na parę dni w ciepłe miejsce.

 

 

Alternative flash content

Requirements

BYSTRA WEATHER

 
 
 
 

Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami.

Adam Mickiewicz