Kisiel Żurawinowy


Kisiel to najpopularniejszy z deserów.  Sposób przygotowania jest bardzo prosty, potrzebna minimalna ilość niezbędnych składników,  a reszta – to dodatki.  Ogromną zaletą tego deseru jest to, że każdy może go przygotować z ulubionych owoców. Gdy spróbujecie domowego kisielu z żurawiny w odstawkę pójdą  „gotowce z torebki”.



Składniki (2 porcje):
- 80g suszonej żurawiny
- 2 i 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- sok z połowy cytryny

 

Sposób przygotowania
 Żurawinę zalewamy niepełnymi dwoma szklankami zimnej wody i gotujemy. Po zagotowaniu odcedzamy owoce (nie wylewam wody z garnka!), przecieramy je przez sitko lub blendujemy i wrzucamy z powrotem go garnka. W kubeczku mieszamy dokładnie resztę wody z mąką, cukrem i sokiem z cytryny. Gdy woda w garnku zacznie się gotować wlewamy do niej zawartość kubeczka cały czas energicznie mieszając. Po kilku chwilach kisiel całkowicie zgęstnieje, wtedy ściągamy go z gazu. Można podawać zarówno na zimno jak i na gorąco, co kto lubi :)

 

 

Alternative flash content

Requirements

BYSTRA WEATHER

 
 
 
 

Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami.

Adam Mickiewicz