Ciasteczka wielkanocne

Składniki :
•    175 g mąki pszennej
•    25 g cukru pudru
•    100 g masła, schłodzonego
•    pół łyżki kwaśnej śmietany 18%
•    1 żółtko
•    szczypta soli
 

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i wyrobić/zmiksować (można też wyrobić ręcznie). Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm i wykrawać foremką ciasteczka. Piec10 min.(termoobieg) w temperaturze 180  C .
Ciasto świetnie nadaje się jako spód pod mazurek.


Cytrynowe muffinki


Składniki na 12 sztuk:
•    60 g masła
•    200 g mąki pszennej
•    2 łyżeczki proszku do pieczenia
•    pół łyżeczki sody oczyszczonej
•    150 g drobnego cukru do wypieków
•    1/4 łyżeczki soli
•    sok i skórka otarta z 1 cytryny
•    około 120 ml mleka
•    1 duże jajko


Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło roztopić, odstawić do przestudzenia. W dużym naczyniu wymieszać mąkę, proszek, sodę, cukier, sól i skórkę z cytryny.
Do naczynia z podziałką wlać sok z naszej cytryny, następnie dopełnić mlekiem do 200 ml. Dodać roztrzepane jajko i rozpuszczone masło, wymieszać.
Połączyć oba naczynia, wymieszać tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, napełnić je ciastem do ich 3/4 wysokości.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut. Wyjąć z piekarnika, lecz pozostawić w formie przez około 5 - 10 minut (będą bardzo miękkie). Wystudzić.

Smacznego :-)

 

 

Alternative flash content

Requirements

BYSTRA WEATHER

 
 
 
 

Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami.

Adam Mickiewicz