DROBIOWE ROLADKI ZE SZPINAKIEM
 
Drobiowe roladki nadziewane szpinakiem i fetą to doskonała propozycja na obiad lub przyjęcie. Smaczne i szybkie w wykonaniu, a efekt końcowy efektowny dla oka.
 
 
Składniki
duża podwójna pierś z kurczaka
przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, tymianek
szpinak - 1 opakowanie (300 g)
2-3 ząbki czosnku
ser feta (pół kostki)
2 łyżki masła
 
 
Przygotowanie
 
Farsz szpinakowy:
Rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło, a po chwili wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Po chwili dodajemy szpinak (wcześniej umyty i drobniej posiekany) i smażymy całość do odparowania wody. Następnie dodajemy pokruszony ser feta, pieprz. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
 
Mięso:
Pierś z kurczaka kroimy na niewielkie płaty i rozbijamy cienko tłuczkiem na cienkie filety (najlepiej przy pomocy folii aby nie podziurawić mięsa). Przyprawiamy pieprzem, ostrą papryką i odrobiną soli.
Na każdy kawałek mięsa nałożyć farsz szpinakowy i zawinąć ściśle w roladkę.
Zawinięte roladki podsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Jeżeli chcemy, możemy zrobić panierkę z bułki tartej i jajka.
Podsmażone roladki przekładamy na blaszkę i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut (czas zależy od wielkości roladek).
 
 
 
 
 

Alternative flash content

Requirements

BYSTRA WEATHER

 
 
 
 

Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami.

Adam Mickiewicz