Makaron z cukinią i krewetkami
 
Składniki
2 porcje 
12 krewetek Black Tiger
1 mała cukinia (ok. 250 g)
250 g pieczarek
250 g makaronu spaghetti lub tagiatelle
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
6 łyżek białego wina
1 i 1/2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
 
Przygotowanie 
Krewetki rozmrozić, oczyścić, umyć i osuszyć. Cukinię pokroić na plastry i przekroić je na połówki. Natkę drobno posiekać, czosnek pokroić w małą kosteczkę lub zetrzeć na drobnej tarce. Zagotować osoloną wodę na makaron. Ugotować go al dente, odcedzić zachowując trochę wody z makaronu.
Rozgrzać patelnię z oliwą i rozdrobnionym czosnkiem, delikatnie go podsmażyć, dodać  pieczarki ,cukinię i mieszając smażyć przez ok. 5 minut aż zmiękną i zaczną się ładnie rumienić. 
Przesunąć cukinię i pieczarki na brzeg patelni, w wolne miejsce włożyć  łyżkę masła oraz krewetki, doprawić je solą i smażyć po pół minuty z każdej strony na większym ogniu.
Dodać natkę pietruszki, wymieszać wszystkie składniki na patelni i chwilę razem podsmażać. Wlać wino i odparować na większym ogniu.
dodać makaron oraz kilka łyżek wody z makaronu. Wymieszać i zagotować.
 
 
 
 
 
 

Alternative flash content

Requirements

BYSTRA WEATHER

 
 
 
 

Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami.

Adam Mickiewicz