Malinowe somifredo
 
Składniki
  • 2 jajka
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 600 ml śmietany 30%
  • 10 dag malin
  • 10 dag małych bezików
 
 
 
Przygotowanie
  1. Jajka  sparzyć  wrzątkiem.  Białka  oddzielić  od  żółtek.  Białka  schłodzić, po  czym  ubić  na  sztywną  pianę.  Żółtka  utrzeć  z  cukrem  pudrem na  puszysty  kogel-mogel.  Schłodzoną  śmietanę  ubić  na  sztywno.
  2. Wszystkie  składniki  delikatnie  wymieszać.  Włożyć  całe  owoce  malin  oraz  grubo  pokruszone  bezy,  wymieszać.  Masę  przelać  do   lekko  zwilżonej  formy  keksowej.  Zamrozić.
  3. Po 2–3 godz. deser nadaje się do jedzenia. Podawać pokrojone w plasterki z pokruszonymi bezikami lub sosem z malin utartych z cukrem i sokiem z cytryny.

 

 

Alternative flash content

Requirements

BYSTRA WEATHER

 
 
 
 

Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami.

Adam Mickiewicz