BURACZANE GRYCZOTTO

 

Składniki: 

  • 1 cebula
  • 1 spora marchewka
  • 2 buraki średniej wielkości
  • 1 jabłko
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1/2 łyżeczki świeżego tymianku
  • słodka papryka w proszku, sól, pieprz do smaku
  • świeża natka pietruszki
  • opcjonalnie garść posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka masła klarowanego/oliwy z oliwek
  • 500 ml wywaru warzywnego

 

 

Przygotowanie:

  • Cebulę posiekać, buraka i marchewkę obrać. Buraka pokroić w drobną kosteczkę (gotowanego wcześniej w grubsze kawałki), marchewkę w cienkie półplasterki, jabłko w kostkę.
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć cebulę. burakiem: wrzucić buraka na patelnię, podlać odrobiną wody i dusić przez ok. 10, dodać marchewkę i dusić kolejne 5 minut. Jeśli masz gotowanego buraka to na patelnię wrzuć najpierw marchewkę, podduś 2-3 minuty i dodaj na chwilę buraka. Wsyp kaszę gryczaną, podsmaż chwilę, dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i papryką w proszku. Dolej 1/3 wywaru i gotuj na małym ogniu aż kasza wchłonie płyn. Powtórz tą czynność aż kasza i warzywa będą miękkie (ok. 15 minut). Na ok. 5 minut przed końcem gotowania dodaj jabłko.

Gryczotto może stanowić dodatek do mięs lub być samodzielnym posiłkiem np. na lunch.

 

 

 

Alternative flash content

Requirements

BYSTRA WEATHER

 
 
 
 

Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami.

Adam Mickiewicz