Dynia królowa jesieni

          Taka wszechstronna a chyba trochę  niedoceniana . Jest niezwykłą inspiracją kulinarną i za każdym razem wypada smakowicie. Gdy w listopadowe dni wracamy zziębnięci do domu, marzymy o zjedzeniu czegoś co szybko i skutecznie ogrzeje nasz organizm. Nasz pomysł na pomarańczową gwiazdę jesieni to rozgrzewająca zupa dyniowa oraz słodkie placuszki .

          Znakomicie na nasze ciało działają również ciepłe napoje, w tym herbata z takimi dodatkami jak imbir, goździki czy cynamon.

 

                                                                         Dasz się skusić ?

 

Zupa dyniowa z chilli i imbirem

Składniki

  • kawałek dyni hokkaido - około 0,7 kg      
  • mały por
  • kawałek korzenia imbiru - 3 cm
  • malutka papryczka chilli
  • 2 duże ziemniaki
  • 4 szklanki wywaru warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki gałki muszkatałowej
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
  • garść uprażonych pestek dyni
     

Przygotowanie

Usunąć włóknisty środek z pestkami, a miąższ pokroić w kostkę. Imbir zetrzeć na tarce, chilli należy pozbawić gniazda nasiennego i drobno posiekać. Pora obrać i pokroić . W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć w niej najpierw pora, potem dodać imbir, chilli, a na końcu dynię i ziemniaki. Całość krótko dusić pod przykryciem na wolnym ogniu . Zalać wywarem z jarzyn i gotować do miękkości. Całość zmiksować, doprawić solą , pieprzem, gałką muszkatałową.

Zupę podajemy w filiżankach lub miseczkach, udekorowaną prażonymi pestkami dyni.

 

 

Placuszki z dyni

Składniki:

  • 600 g miąższu z dyni
  • 2 duże jajka
  • 100 - 150 g mąki pszennej (lub więcej, do związania gęstego ciasta)
  • szczypta soli

Ponadto do podania:

  • cukier puder do posypania
  • ulubione powidła najlepiej śliwkowe

Przygotowanie

Dynię obrać, wydrążyć. Miąższ z surowej dyni zetrzeć na drobnej tarce lub po prostu zmiksować na dyniowe puree. Dodać jajka, mąkę pszenną (mąki dodaję mniej, gdy dynia jest starta; kiedy jest w postaci puree dodaję jej więcej - ilość mąki zawsze należy dostosować do gatunku dyni, niektóre nie potrzebują jej dużo), szczyptę soli, dobrze wymieszać.

Smażyć na rozgrzanej patelni, na oleju rzepakowym, z obu stron, na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniczku. Podawać z cukrem pudrem lub ulubionymi powidłami.

Uwaga: do placuszków można dodać drobno posiekaną cebulkę (jak do placków ziemniaczanych), natkę pietruszki i wówczas otrzymamy smaczne danie jarskie lub dodatek do mięs.

 

 

Rozgrzewająca herbatka

 

 Składniki( na garnek naparu)

  • garść czarnej herbaty liściastej lub 4 torebki herbaty Earl Grey
  • kilka kawałków kory cynamonu
  • ok. 5 ziaren goździka
  • Ok 4-6 cm kawałek obranego i pokrojonego w plastry korzenia imbiru
  • 1 cytryna sparzona i dokładnie wyszorowana
  • 1 pomarańcza sparzona i dokładnie wyszorowana
  • 4 łyżki soku z pomarańczy
  • Do posłodzenia cukier trzcinowy lub jasny miód (miodu nie dodajemy do wrzątku!)

Przygotowanie:

W garnku zagotuj wodę z herbatą i przyprawami, podgotuj kilka minut, aby nabrała mocy i aromatu. Pokrój w grube plastry 1 cytrynę i 1 pomarańczę i wrzuć do garnka (by napój nabrał aromatu skórki pomarańczy i cytryny).Gdy napar trochę przestygnie wlej sok z pomarańczy  (nie dodawaj do wrzątku, bo sok straci swoje cenne właściwości zdrowotne). Na końcu posłódź do smaku. Napój wlej przez sitko do pięknych kubków i podawaj gorący.

Strona 3 z 3

Alternative flash content

Requirements

BYSTRA WEATHER

Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami.

Adam Mickiewicz