Uczniowe uczestniczący w zajęcia koła gastronomicznego przygotowywali wariacje jesiennych dań. Tym razem były to potrawy z dyni i marchewki. Uczniowie przygotowali zupę dyniową, piernik marchewkowy oraz placuszki dyniowo - marchewkowe na słodko i dla odmiany na słono. Efekty niesamowicie smaczne.

 

 

Na przełomie września i października do Wysowej Zdroju tradycyjnie zjeżdżają liczni miłośnicy grzybobrania.  Atrakcją imprezy jest oczywiście rydz, którego najpierw trzeba odnaleźć, a potem przygotować z niego najlepsze dania. W tym roku w konkursie pod nazwą „ Kuchnia odnaleziona”  na najlepsze rydzowe  potrawy wystartowali uczniowie szkół gastronomicznych z Krakowa, Rzeszowa, Bystrej, Hańczowej, Gorlic i Biecza. Tegorocznym hasłem przewodnim konkursu była                

Nasza drużyna w składzie Aneta Woźniak, Justyna Augustyn, Patrycja Plata z kl. III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przygotowały „Kotlet rydzowy na mchu z fasolą piękny Jaś” jako danie główne, a  na przystawkę „Niespodziankę rydzową”.  Tymi rarytasami  podbiły żołądki jurorów zajmując  III miejsce.

Opiekę merytoryczną w konkursie sprawowały  nauczycielki zawodu: Anna Jasińska i Magdalena Tumidajewicz,

Zobacz krótką fotorelację z konkursu.

 

 

 

Strona 2 z 2

Alternative flash content

Requirements

Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami.

Adam Mickiewicz