W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bystrej w dniu 9 marca odbyła się konferencja "Dobry chleb na każdym stole". Była ona zakończeniem "Tygodnia chleba na zakwasie". Prowadzenie kampanii na rzecz dobrego chleba ma na celu:

  • zwrócenie uwagi na jakość chleba na rynku,
  • podniesienie świadomości konsumenckiej na temat zdrowotnych właściwości chleba na zakwasie.

W ramach obchodów,, Tygodnia” młodzież przygotowywała zakwas i wypiekała chleb. Ogłoszono konkursy: "Najciekawsze stoisko klasowe z chlebem na zakwasie", "Najciekawsze prezentacje o chlebie".

Na konferencji przedstawiono przygotowane przez młodzież prezentacje na następujące tematy:

  • Dlaczego powinniśmy jeść chleb?- Ewelina Czerwień
  • Co zawiera kromka chleba?- Wioletta Durzyńska
  • Jak zrobić zakwas i upiec chleb?- Monika Kusiak
  • Świadomy wybór konsumenta- chemia chlebowa.- Wioleta Ryczek
  • Chleb na stołach europejskich.- Anna Wal

W konkursie na "Najciekawsze stoisko z chlebem na zakwasie”

  • I miejsce zajęła klasa IV TA i TOUG – Ewelina Czerwień, Wioleta Ryczek,
  • II miejsce klasa II TA- Miriam Oduncu, Anna Haluch,
  • III miejsce klasa III TA- Bartłomiej Urbaś, Anna Wal,
  • wyróżnienie otrzymała klasa I- Grzegorz Zieliński, Marta Zagórska.

Za najciekawszą uznano prezentacje Wioletty Durzyńskiej, Moniki Kusiak, Anny Wal.

Nagrody zostały ufundowane przez Agencję Rynku Rolnego, a były to: rolki, plecaki, piłki firmy Adidas, książki.

Konferencja została zakończona wspólną degustacją chleba, który można było posmarować masłem, serem, smalcem, dżemem i miodem.

Kampania na rzecz dobrego chleba zbiegła się z oddaniem do użytku nowej pracowni technologii żywienia wyposażonej w nowoczesny sprzęt. Pracownia umożliwia szkole dalsze kształcenie na kierunku Technik żywienia i usług gastronomicznych.

 

 

Alternative flash content

Requirements

BYSTRA WEATHER

 
 
 
 

szuckasz szkoły - film RTvG

 


 
 

Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami.

Adam Mickiewicz