W dniach od 15-19 listopada 2010 w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bystrej przeprowadzono „Tydzień Żytniego Chleba w Szkole”- kampanię na rzecz dobrego chleba, której celem było zwrócenie uwagi na jakość spożywanego pieczywa i jego wpływ na zdrowie. Obchody rozpoczęto konferencją multimedialną na temat „Dobry chleb na każdym stole” przygotowaną przez uczennice III klasy Technikum Organizacji Usług Gastronomicznych, w czasie której przekonywały, że najzdrowsze dla człowieka jest chleb na zakwasie wypiekany zgodnie z wiekową tradycją. W tym samym dniu rozpoczęto produkcje zakwasu. W ramach obchodów tygodnia grupa młodzieży w czasie wycieczki przyglądała się produkcji chleba na zakwasie w jednej z gorlickich piekarni.

Do udziału w kampanii zaproszono młodzież z II klasy Gimnazjum w Bystrej, która brała udział w konferencji, wspólnym pieczeniu chleba żytniego na wcześniej wyprodukowanym zakwasie. Zdobytą wiedzę utrwalono w czasie konkursu „ Podziel się z nami kolego informacjami na temat chleba żytniego” Na zakończenie „Święta chleba” wszyscy uczniowie wspólnie z zaproszonymi gośćmi degustowali upieczony przez koleżanki i kolegów chleb. Mogli docenić jego smak.

Organizując kampanię daliśmy świadectwo, że nie zgadzamy się, aby żywność przemysłowa wyparła naturalną, gdyż tylko życie w zgodzie z Naturą pozwoli nam zachować dłużej zdrowie.

 

 

Alternative flash content

Requirements

BYSTRA WEATHER

 
 
 
 

szuckasz szkoły - film RTvG

 


 
 

Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami.

Adam Mickiewicz