Naszym zdaniem

W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bystrej w dniu 9 marca odbyła się konferencja "Dobry chleb na każdym stole". Była ona zakończeniem "Tygodnia chleba na zakwasie". Prowadzenie kampanii na rzecz dobrego chleba ma na celu:

  • zwrócenie uwagi na jakość chleba na rynku,
  • podniesienie świadomości konsumenckiej na temat zdrowotnych właściwości chleba na zakwasie.

W ramach obchodów,, Tygodnia” młodzież przygotowywała zakwas i wypiekała chleb. Ogłoszono konkursy: "Najciekawsze stoisko klasowe z chlebem na zakwasie", "Najciekawsze prezentacje o chlebie".

Na konferencji przedstawiono przygotowane przez młodzież prezentacje na następujące tematy:

  • Dlaczego powinniśmy jeść chleb?- Ewelina Czerwień
  • Co zawiera kromka chleba?- Wioletta Durzyńska
  • Jak zrobić zakwas i upiec chleb?- Monika Kusiak
  • Świadomy wybór konsumenta- chemia chlebowa.- Wioleta Ryczek
  • Chleb na stołach europejskich.- Anna Wal

W konkursie na "Najciekawsze stoisko z chlebem na zakwasie”

  • I miejsce zajęła klasa IV TA i TOUG – Ewelina Czerwień, Wioleta Ryczek,
  • II miejsce klasa II TA- Miriam Oduncu, Anna Haluch,
  • III miejsce klasa III TA- Bartłomiej Urbaś, Anna Wal,
  • wyróżnienie otrzymała klasa I- Grzegorz Zieliński, Marta Zagórska.

Za najciekawszą uznano prezentacje Wioletty Durzyńskiej, Moniki Kusiak, Anny Wal.

Nagrody zostały ufundowane przez Agencję Rynku Rolnego, a były to: rolki, plecaki, piłki firmy Adidas, książki.

Konferencja została zakończona wspólną degustacją chleba, który można było posmarować masłem, serem, smalcem, dżemem i miodem.

Kampania na rzecz dobrego chleba zbiegła się z oddaniem do użytku nowej pracowni technologii żywienia wyposażonej w nowoczesny sprzęt. Pracownia umożliwia szkole dalsze kształcenie na kierunku Technik żywienia i usług gastronomicznych.

 

 

Dnia 22 września br. uczniowie wraz z opiekunami udali się na wycieczkę do Chorzowa oraz Goczałkowic. Pierwszym punktem wycieczki było odwiedzenie Planetarium i Obserwatorium Astronomicznego im. Mikołaja Kopernika w Chorzowie. Uczniowie wysłuchali ciekawego wykładu na temat: budowy teleskopu oraz jego obsługi. Mogli też się zważyć i zobaczyć ile ważą np. na Słońcu. Ciekawostką jest też, że obserwatorium astronomiczne wyposażone jest w największy w Polsce refraktor o średnicy 30cm.

Drugim i najważniejszym punktem wycieczki były Goczałkowice. Znajduje się tam gospodarstwo szkółkarskie „Kapias” o powierzchni 25 ha, w którego skład wchodzą: szkółka, centrum ogrodnicze oraz ogrody do zwiedzania. Ogród podzielony jest na stary i nowy, w którym urządzane są kolejne aranżacje. Występują tam różne typy ogrodów między innymi: ogród japoński, romantyczny, angielski, zimowy i wiejski. Uczestnicy wycieczki mieli okazje zobaczyć jak wygląda dobrze zaprojektowany ogród, jakie rośliny wykorzystuje się pod konkretne nasadzenia. Mogli określić, w jakich typach ogrodów czują się najlepiej lub po prostu odpocząć.
 

Bartłomiej Urbaś

 

 

Młodzież z naszej szkoły wybrała się na Piknik „Poznaj Dobrą Żywność”, który odbył się 18.06.2011 roku w ogrodach Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego zorganizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w Warszawie. To wielkie święto otworzył minister rolnictwa Marek Sawicki. Celem pikniku było możliwość poznania i posmakowania najlepszych polskich produktów, zdrowych i bezpiecznych. Dzięki dobrym surowcom oraz sprawdzonych receptur. Podczas pikniku uczniowie wzięli udział w warsztatach technologicznych prowadzonych przez specjalistów z Wydziału Nauk o Żywności SGGW.

Niewątpliwie główną atrakcją Pikniku była wizyta Premiera Donalda Tuska. Oczywiście nie zabrakło również zdjęcia młodzieży z premierem.

Kolejny Piknik PDŻ już za rok.

 

Bartłomiej Urbaś

 

 

W dniu 18.06.2011 uczniowie ZSCKR w Bystrej uczestniczyli w pikniku „Poznaj dobrą żywność”, który odbył się w ogrodach SGGW w Warszawie. Około 100 firm prezentowało tam swoje oferty, w tym te ze znakiem programu „Poznaj Dobrą Żywność”. Są to produkty najwyższej jakości, które stale znajdują się pod kontrolą, dzięki czemu ich walory jakościowe i smakowe niezmiernie utrzymują się na tym samym wysokim poziomie. Oprócz licznych degustacji i pokazów kulinarnych zorganizowano warsztaty dotyczące zagadnień takich jak: chemia żywności, smaki i zapachy żywności, w których młodzież naszej szkoły także uczestniczyła. Warsztaty te prowadzili specjaliści z Wydziału Nauk o Żywności SGGW. W czasie oglądania stoisk nasi uczniowie spotkali premiera p. Donalda Tuska, z którym zamienili kilka słów i poprosili o wspólne zdjęcie. Pomysłodawcą i organizatorem Pikniku „Poznaj Dobrą Żywność” jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Anna Jasińska

 

 

Dnia 31.05.2011 uczniowie z ZSCKR w Bystrej udali się na wycieczkę do Parku Linowego z okazji zbliżającego się dnia dziecka. Gdy dojechaliśmy na miejsce oczom ukazały nam się obce i jakże piękne widoki. Jednak to nie było główną atrakcją wycieczki. Po chwili w małym lasku zobaczyliśmy rozwieszone nad drzewami liny oraz różne inne przeszkody do pokonania. Każdy kto chciał zmierzyć się z własnymi możliwościami miał do wyboru trzy trasy: łatwą, średnią i najtrudniejszą. Większość osób wybrała trasę najtrudniejszą i najdłuższą. Ale czy wszyscy dali sobie rade i czy naprawdę to było takie łatwe?? Wszystko to przedstawiają zdjęcia. Reszta uczniów i nauczycieli którzy nie chcieli przełamać swoich lęków mogła rozegrać mecz piłki siatkowej, nauczyć się jeździć konno albo po prostu poopalać się. Na sam koniec wycieczki rozpalono ognisko, gdzie każdy mógł upiec sobie kiełbaskę.

Zadowoleni i co najważniejsze najedzeni udaliśmy się w drogę powrotną do Gorlic.

I tak oto uczniowie i nauczyciele z ZSCKR świętowali dzień dziecka, bo przecież każdy był jest i będzie dzieckiem… :)

Bartłomiej Urbaś

 

 

Strona 2 z 4

Alternative flash content

Requirements

BYSTRA WEATHER

 
 
 
 

szuckasz szkoły - film RTvG

 


 
 

Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami.

Adam Mickiewicz