Zajęcia praktyczne:
W klasie V - zajęcia teoretyczne i praktyczne z ciastkarstwa (przedmiot specjalizacyjny) |
Szkoła dysponuje pracownią do nauki zawodu:
Zawód TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH trwa 5 lat i składa się z 2 kwalifikacji:
• I kwalifikacja:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
• II kwalifikacja:
HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Przedmiot nauczany na poziomie rozszerzonym: geografia.
To zawód , który daje wiele możliwości zawodowych i rozwijania zainteresowań kulinarnych. Kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny.
Absolwent tego kierunku może podejmować pracę:
• we wszelkiego rodzaju podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej (hotele, restauracje, kawiarnie, bary, pensjonaty),
• obiektach zbiorowego żywienia,
• instytucjach zajmujących się obrotem żywnością,
• może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie usług cateringowych, hotelarskich i agroturystycznych
• oraz kontynuować naukę na studiach wyższych