WCAG

dzien owarty

cukiernik img 1

 

Cukiernik zawodowo zajmuje się wytwarzaniem szerokiego asortymentu ciast, a także tworzeniem wyrobów cukierniczych takich jak: karmelki, lizaki, praliny, trufle, marcepan. kierunki 2W trakcie nauki w naszej szkole zdobędziesz umiejętność dekorowania tortów, deserów, ciasteczek i innych wyrobów. Nauczysz się oceniać jakość i przydatność surowców oraz prowadzić dokumentację związaną z rozliczeniem produkcji. W trakcie nauki będziesz odbywać zajęcia praktyczne w doskonale wyposażonej w najnowocześniejsze urządzenia szkolnej pracowni a także renomowanych zakładach cukierniczych.

 

W trakcie 3-letniej nauki na kierunku cukiernik będziesz mieć następujące przedmioty zawodowe:

PRZEDMIOTY PRAKTYCZNE:
– zajęcia praktyczne z produkcji wyrobów cukierniczych

PRZEDMIOTY TEORETYCZNE:
– technologia cukiernicza z towaroznawstwem
– technika i zasady bezpieczeństwa w zakładach cukierniczych

Kwalifikacja zawodowa, którą uzyskasz to:
SPC.01 Produkcja wyrobów cukierniczych


Perspektywy zatrudnienia dla absolwentów branżowej szkoły I stopnia:

  • praca w cukierni, piekarni, punktach cukierniczych, hotelach, marketach
  • prowadzenie własnej działalności gospodarczej np. kawiarnio-cukierni
  • wytwarzaniem dekoracji cukierniczych
  • praca w manufakturach słodyczy

cukiernik

Back to top