Cukiernik zawodowo zajmuje się wytwarzaniem szerokiego asortymentu ciast, a także tworzeniem wyrobów cukierniczych takich jak: karmelki, lizaki, praliny, trufle, marcepan. W trakcie nauki w naszej szkole zdobędziesz umiejętność dekorowania tortów, deserów, ciasteczek i innych wyrobów. Nauczysz się oceniać jakość i przydatność surowców oraz prowadzić dokumentację związaną z rozliczeniem produkcji. W trakcie nauki będziesz odbywać zajęcia praktyczne w doskonale wyposażonej w najnowocześniejsze urządzenia szkolnej pracowni a także renomowanych zakładach cukierniczych.
W trakcie 3-letniej nauki na kierunku cukiernik będziesz mieć następujące przedmioty zawodowe:
PRZEDMIOTY PRAKTYCZNE:
– zajęcia praktyczne z produkcji wyrobów cukierniczych
PRZEDMIOTY TEORETYCZNE:
– technologia cukiernicza z towaroznawstwem
– technika i zasady bezpieczeństwa w zakładach cukierniczych
Kwalifikacja zawodowa, którą uzyskasz to:
SPC.01 Produkcja wyrobów cukierniczych
Perspektywy zatrudnienia dla absolwentów branżowej szkoły I stopnia:
- praca w cukierni, piekarni, punktach cukierniczych, hotelach, marketach
- prowadzenie własnej działalności gospodarczej np. kawiarnio-cukierni
- wytwarzaniem dekoracji cukierniczych
- praca w manufakturach słodyczy