WCAG

24.04.2024 r. uczniowie ze szkolnej grupy wolontariackiej "AŻ Wielcy" ponownie odwiedzili Hospicjum im. Chrystusa Króla w Stróżach.
Architekci krajobrazu podjęli się dalszych prac porządkowych i upiększających, m.in. posadzili kwiaty jednoroczne.
Żywieniowcy natomiast udali się do kuchni hospicjum, gdzie upiekli pyszne rogaliki i szarlotkę, których zapach rozszedł się po całym budynku. Wypieki bardzo smakowały podopiecznym hospicjum.
Dziękujemy Młodzieży i opiekunce Wolontariatu, pani Katarzynie Chramędze za ich pracę i poświęcenie.

 

2024-04-26 Wolontariat
2024-04-26 Wolontariat
2024-04-26 Wolontariat
2024-04-26 Wolontariat
2024-04-26 Wolontariat
2024-04-26 Wolontariat
2024-04-26 Wolontariat
2024-04-26 Wolontariat
2024-04-26 Wolontariat
2024-04-26 Wolontariat
2024-04-26 Wolontariat

23 kwietnia 2024 r. obchodziliśmy Światowy Dzień Książki. Z tej okazji z inicjatywy p Marty Stachury, szkolonej bibliotekarki, odbyła się prelekcja i wspólnie czytanie książek. To dobra okazja, aby przybliżyć literackich patronów tego roku: Witolda Gombrowicza, Marka Hłasko, Kazimierza Wierzyńskiego, Melchiora Wańkowicza, Zygmunta Miłkowskiego oraz Czesława Miłosza. I to właśnie twórczości tego ostatniego autora poświęcone było spotkanie. Uczniowie wraz z p.Dyrektorem i nauczycielami recytowali poezję i czytali prozę. Miejmy nadzieję, że to spotkanie będzie początkiem ich literackich fascynacji.

 

2024-04-26 Międzynarodowy Dzień Książki
2024-04-26 Międzynarodowy Dzień Książki
2024-04-26 Międzynarodowy Dzień Książki
2024-04-26 Międzynarodowy Dzień Książki
2024-04-26 Międzynarodowy Dzień Książki
2024-04-26 Międzynarodowy Dzień Książki
2024-04-26 Międzynarodowy Dzień Książki
2024-04-26 Międzynarodowy Dzień Książki
2024-04-26 Międzynarodowy Dzień Książki
2024-04-26 Międzynarodowy Dzień Książki
2024-04-26 Międzynarodowy Dzień Książki
2024-04-26 Międzynarodowy Dzień Książki
2024-04-26 Międzynarodowy Dzień Książki
2024-04-26 Międzynarodowy Dzień Książki
2024-04-26 Międzynarodowy Dzień Książki
2024-04-26 Międzynarodowy Dzień Książki
W miniony piątek tj. 19 IV 2024 grupa uczniów w  niezawodnym składzie Kamila, Karolina, Kinga, Wiktoria, Julian i Dominik, pod opieką p. Marty Piecuch, wykonali wiosenne prace porządkowe na cmentarzu nr 88 w Gorlicach. 
Cmentarz został skoszony, a trawa uprzątnięta. Panowie podjęli się zadania karczowania zarośli wokół cmentarza. Dziewczyny posiały stokrotki na mogiłach. Na koniec zostały dokonane pomiary cmentarza, gdyż potrzebne jest to do wydania naszej broszury informacyjnej.
 
2024-04-25 Prace porządkowe na Cmentarzu nr 88
2024-04-25 Prace porządkowe na Cmentarzu nr 88
2024-04-25 Prace porządkowe na Cmentarzu nr 88
2024-04-25 Prace porządkowe na Cmentarzu nr 88
2024-04-25 Prace porządkowe na Cmentarzu nr 88
2024-04-25 Prace porządkowe na Cmentarzu nr 88
2024-04-25 Prace porządkowe na Cmentarzu nr 88

THE FIRST FOOD AND LANSCAPING SEMINAR IN ZSCKR IN BYSTRA
PIERWSZE KONWERSATORIUM WIEDZY NA TEMAT ŻYWIENIA ORAZ ARCHITEKTURY KRAJOBRAZU W ZSCKR W BYSTREJ.
W ramach doskonalenia posługiwania się językiem angielskim, zwłaszcza w aspekcie zawodowym, 24 kwietnia w ZSCKR w Bystrej odbyło się pierwsze anglojęzyczne konwersatorium poświęcone żywieniu, architekturze krajobrazu oraz obsłudze klienta. Celem seminarium było utrwalenie oraz aktywne zastosowanie wiedzy i umiejętności zdobywanych na lekcjach języka angielskiego zawodowego.
Konwersatorium było złożone z części wykładowej oraz ćwiczeniowej. W pierwszej części uczniowie wysłuchali czterech prezentacji przedstawionych przez studentów WSB-NLU w Nowym Sączu. Pochodzący z Brazylii, Kazachstanu, Stanów Zjednoczonych przybliżyli w języku angielskim tematykę uprawy roślin, hodowli zwierząt, typowych potraw oraz ogrodnictwa w ich krajach. Kulisy w pracy związanej z obsługą klienta w gastronomii, a precyzyjnie – w sieci KFC, zostały odsłonięte przez naszego rodaka, również studenta WSB-NLU.
Po części wykładowej miała miejsce praca w grupach – studenci konwersowali z uczniami nie tylko na tematy poruszone w prezentacjach, ale również o szerzej rozumianej kulturze, systemie szkolnictwa oraz aspektach społecznych w Stanach Zjednoczonych, Brazylii oraz w Kazachstanie.
Kolejnym punktem programu był wzbudzający zachwyt poczęstunek przygotowany przez panie Magdalenę Tumidajewicz oraz Iwonę Brach, a przez gości określony ‘heavenly bigos’. Przy okazji tej uczty dla podniebienia, Kierownik Szkolenia Praktycznego, Mirosław Sroka, zapoznał prelegentów z charakterem oraz elementami historii ZSCKR w Bystrej. Słuchacze zachwycili się nie tylko swadą wypowiedzi i pogodą ducha, ale też jego pasją do pracy i sercem dla Szkoły.
Dalszym etapem wizyty było pokazanie studentom Szkoły przez jej Gospodarza, samego Dyrektora, Wiesława Jabłońskiego. Niekłamany zachwyt wzbudziły pracownie dedykowane poszczególnym przedmiotom zawodowym, zwłaszcza barmańska oraz weterynaryjna, w której każdy obejrzał fascynujące wyposażenie oraz, zgodnie z ludową mądrością „pogłaskał świnkę na szczęście” (sic!).
Last but not least – Ostatnim, ale pozostawiającym głębokie wrażenie, punktem konwersatorium było zaprezentowanie przez nauczyciela historii, panią Martę Piecuch, poruszającej historii naszej Małej Ojczyzny, terenu akcji „Wisła”. Goście mieli też możliwość obejrzeć wystawę związaną tak z jeździectwem jak i historią, użyczoną przez p. Włodzimierza Kario z ośrodka „Stara Cegielnia” w Gładyszowie. Dzięki gościnności i życzliwości Dyrektora Szkoły, Kierownika Szkolenia Praktycznego, poświęceniu czasu i energii nauczycieli żywienia oraz historii , 24/04 w Bystrej był, wbrew aurze, słonecznym i ciepłym dniem, a wymienione kontakty uczniowsko – studenckie niosą nadzieję na rozwinięcie sprawności aktywnego użytkowania języka angielskiego o nachyleniu branżowym.
Anna Zdanowicz-Palka

2024-04-24 The First Food and Lanscaping Seminar in ZSCKR in Bystra
2024-04-24 The First Food and Lanscaping Seminar in ZSCKR in Bystra
2024-04-24 The First Food and Lanscaping Seminar in ZSCKR in Bystra
2024-04-24 The First Food and Lanscaping Seminar in ZSCKR in Bystra
2024-04-24 The First Food and Lanscaping Seminar in ZSCKR in Bystra
2024-04-24 The First Food and Lanscaping Seminar in ZSCKR in Bystra
2024-04-24 The First Food and Lanscaping Seminar in ZSCKR in Bystra
2024-04-24 The First Food and Lanscaping Seminar in ZSCKR in Bystra
2024-04-24 The First Food and Lanscaping Seminar in ZSCKR in Bystra
2024-04-24 The First Food and Lanscaping Seminar in ZSCKR in Bystra
2024-04-24 The First Food and Lanscaping Seminar in ZSCKR in Bystra
2024-04-24 The First Food and Lanscaping Seminar in ZSCKR in Bystra
2024-04-24 The First Food and Lanscaping Seminar in ZSCKR in Bystra
2024-04-24 The First Food and Lanscaping Seminar in ZSCKR in Bystra
2024-04-24 The First Food and Lanscaping Seminar in ZSCKR in Bystra

17 kwietnia 2024r klasa I technikum żywienia i usług gastronomicznych zwiedziła multimedialną wystawę prac Vincenta van Gogha. Dzięki najnowszej technologii mogliśmy przenieść się w wirtualny świat malarskich arcydzieł. Oprócz tego zwiedziliśmy Centrum Jana Pawła II Nie lękajcie się. Ogromne wrażenie zrobiły mozaikowe wnętrza świątyni, muzeum papieskie Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Łagiewnikach.

2024-04-23 Wystawa Wincenta van Gogha
2024-04-23 Wystawa Wincenta van Gogha
2024-04-23 Wystawa Wincenta van Gogha
2024-04-23 Wystawa Wincenta van Gogha
2024-04-23 Wystawa Wincenta van Gogha
2024-04-23 Wystawa Wincenta van Gogha
2024-04-23 Wystawa Wincenta van Gogha
2024-04-23 Wystawa Wincenta van Gogha
2024-04-23 Wystawa Wincenta van Gogha
2024-04-23 Wystawa Wincenta van Gogha
2024-04-23 Wystawa Wincenta van Gogha
2024-04-23 Wystawa Wincenta van Gogha
2024-04-23 Wystawa Wincenta van Gogha
2024-04-23 Wystawa Wincenta van Gogha
2024-04-23 Wystawa Wincenta van Gogha
2024-04-23 Wystawa Wincenta van Gogha
2024-04-23 Wystawa Wincenta van Gogha
2024-04-23 Wystawa Wincenta van Gogha
2024-04-23 Wystawa Wincenta van Gogha
2024-04-23 Wystawa Wincenta van Gogha
2024-04-23 Wystawa Wincenta van Gogha

Back to top