10.10.2018r jak każe tradycja wyruszyliśmy całą  społecznością szkolną na rajd. Tym razem celem naszej pieszej wędrówki był niedaleki Szymbark. Szliśmy do niego przez piękne góry i dolinki zalane słoneczną poświatą zaklętą w liściach i mgle. Zwiedziliśmy perełkę renesansu – szymbarski kasztel rodu Gładyszów oraz specjalną wystawę pod tytułem „Trzy stoły. Kuchnia rzecz pospolita” .
Wystawa ta  została objęta patronatem Europejskiego Roku Dziedzictwa Kulturowego 2018.
W przestrzeni Oficyny Dworskiej – przy renesansowym Kasztelu w Szymbarku – zaaranżowane zostały kuchnie: ziemiańska, mieszczańska i chłopska (Pogórzan i Łemków) z końca XIX i początku XX wieku. Zobaczyliśmy na niej przybory i akcesoria kuchenne, stare książki kucharskie i sprzęty kuchenne ze zbiorów muzeum - rzeczy pospolite, które kształtowały ówczesną codzienność stając się dla nas swoistym zapisem historii i źródłem informacji. Na ekranach i planszach mogliśmy przeczytać historię obyczajów kulinarnych Rzeczypospolitej oraz dawne receptury i przepisy. Później przeszliśmy przez skansen wsi pogórzańskiej na wspólne ognisko. Tam odbył się ceremoniał przyjęcia do grona uczniów szacownego Zespołu Szkół młodych adeptów sztuk kulinarnych i „zielonych” . Zabawy było mnóstwo. Ku pokrzepieniu ciał zaserwowano kiełbaskę grilla i wyruszyliśmy w drogę powrotną.
 

 

 

29 -30 września 2018r.  odbyło się  11.  Święto Rydza w Wysowej. Jak co roku nasi uczniowie  technikum żywienia i usług gastronomicznych, pod czujnym okiem p. Katarzyny Graseli, brali udział w zmaganiach kulinarnych.
 
W tym roku naszą szkołę reprezentowały  uczennice kl. III Edyta Sikora oraz Klaudia Myśliwy . Tegoroczne Święto Rydza odbywało się pod hasłem Kulinarne Dziedzictwo Małopolski. Akademię kulinarną prowadził  szef kuchni restauracji „Szósty Zmysł” – Hotel Spa dr Irena Eris- Adam Myjak.  Uczniowie mieli do dyspozycji pstrągi surowe, wędzone oraz produkty Dziedzictwa Kulinarnego Małopolski m.in. kiszone rydze, sery podpuszczkowe, chleb żytni, miód, sok jabłkowo-buraczany.
 
Nasze uczennice wykonywały swoje autorskie danie o nazwie buraczane gryczotto z wędzonym pstrągiem i salsą chrzanową. Podczas warsztatów pan Adam Myjak udzielał dziewczynom cennych wskazówek. Po zakończeniu warsztatów wszyscy uczestnicy wraz z prowadzącymi próbowali swoich potraw. Nasze gryczotto cieszyło się wielki uznaniem ze strony szefa kuchni. Wszyscy uczestnicy Akademii Gotowania otrzymali pamiątkowe upominki. Przepis na buraczane  grycztto znajdziecie na naszym blogu kulinarnym.
 

 

 

19 września 2018r. odbył się konkurs wiedzy na temat bezpieczeństwa pracy w rolnictwie. Konkurs przeprowadził p. Franciszek Krok z gorlickiej  Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, która również ufundowała cenne nagrody.  Najlepszymi okazali się uczniowie klasy II : Norbert Rumian, Marzena Fiut i Katarzyna Kopek. Serdecznie gratulujemy.
 

 

 

Strona 6 z 125

BYSTRA WEATHER

 
 
 
 

Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami.

Adam Mickiewicz