W naszym Zespole Szkół odbywają się kursy prowadzone w ramach projetu pod nazwą " Uczeń ZSCKR w Bystrej bliżej rynku pracy"

 

Kurs barmański

 

Kurs kelnerski

 

Komputerowe projektowanie ogrodów

 

 

 
Podczas trwającego 73 Tygodnia Miłosierdzia w Zespole Szkół Centrum Kształcenia w Bystrej miały miejsce uroczystości związane z powstaniem Szkolnego Koła Caritas. W czasie rekolekcji szkolnych wspólnota uczniów uczestniczyła w Mszy świętej. W piątek 13 kwietnia pan Dyrektor mgr. inż. Józef Warchoł wręczył uczniom legitymacje członkowskie.
 
Koło jest katolicką organizacją uczniowską, która włącza się na zasadzie wolontariatu w działalność charytatywną, opiekuńczą i wychowawczą prowadzoną przez Caritas.
 
Głównym celem działalności Koła jest kształtowanie u uczniów postawy miłości chrześcijańskiej oraz praktykowanie, szczególnie w środowisku szkolnym, przykazania miłości bliźniego.       
 
Patronką Szkolnych Kół Caritas Diecezji Tarnowskiej jest bł. Karolina Kózkówna, a miejscem pielgrzymkowym - sanktuarium Błogosławionej w Zabawie.
 

 

 

 

 

 

 

Tradycyjnie każdego roku przed Świętami Wielkanocnymi w naszej szkole odbywa się „Tydzień chleba na zakwasie”. Tegoroczny motyw przewodni to „chleb i kiełki”  jako niezbędny składnik zdrowego odżywiania się.  W ramach Tygodnia chleba uczniowie piekli chleby  z ekologicznej mąki orkiszowej pochodzącej z naszego gospodarstwa ekologicznego. Niezwykle przydatna okazała się wizyta w piekarni w Libuszy, gdzie uczniowie zobaczyli jak przebiega proces wypieku chleba w profesjonalnym zakładzie pracy. Tydzień chleba to cykl imprez towarzyszących – uczniowie wzięli udział w konkursie „Studencka bomba witaminowa” w uczelni partnerskiej -  Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Krośnie, skąd wrócili z wyróżnieniem za przygotowanie sałatek pod bajecznymi nazwami  „wiosenna polana ” i  „ truskawkowy szał”. Inni pięknie krasili jajka woskiem podczas warsztatów prowadzonych przez pana Jana Dziubynę. O czym pisaliśmy już wcześniej.  28 marca odbyła się konferencja podsumowująca  tegoroczny „Tydzień chleba na zakwasie” . Uczniowie wygłosili prelekcje na temat zdrowego stylu życia  i wartościach odżywczych  chleba. Gośćmi specjalnymi były panie dietetyczki  z gorlickiego Natur House, które opowiedziały o walorach odżywczych kiełków. Na  koniec rozstrzygnięto konkurs i wybrano najpiękniejszy stół wielkanocny i najsmaczniejsze potrawy.  Reprezentanci poszczególnych klas przygotowali pięć wzorcowych stołów wielkanocnych z tradycyjnymi, polskimi potrawami. Komisja w składzie: Józef Warchoł, dyrektor ZSCKR w Bystrej, Adam Hacaga, przedstawiciel Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Marcin Juszczęć, dyrektor Zespołu Szkół w Bystrej i Władysław Korbielak  z Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Gorlicach postanowiła przyznać

 

I miejsce dla  ekipy w składzie:

Zuzanna Zagórska, Natalia Dziadosz, Kamila Dyląg, Katarzyna Kopek z kl. I

II miejsce – Magdalena Wszołek, Klaudia Myśliwy,  Jadwiga Rybczyk, Paulina Szczerba z kl. II

III miejsce – Anna Tokarz, Patrycja Olech, Kamila Trendowicz, Monika Hajduk

IV miejsce – Barbara Abram, Justyna Łukaszyk, Sylwia Pioś, Magdalena Ogrodowska

V miejsce – Klaudia Lewek, Justyna Zagórska, Dominika Piwowar, Marzena Fiut

 

Serdecznie gratulujemy, nagrody dla zwycięzców ufundował przedstawiciel  Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa oraz Dyrektor naszej szkoły.

Dziękujemy wszystkich uczniom biorącym udział w konkursie oraz nauczycielom zaangażowanym w przygotowanie i oprawę imprezy.

 

 

 

 

Strona 6 z 118

BYSTRA WEATHER

Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami.

Adam Mickiewicz