28 -29 września 2019 r. odbyło się  w Wysowej- Zdrój XII Święto Rydza. Jak co roku nasi uczniowie  technikum żywienia i usług gastronomicznych pod czujnym okiem p. Iwony Brach, pokazywali gościom  swoją wiedzę i umiejętności. Naszą szkołę reprezentowały  uczennice kl. II Natalia Olech i Zuzanna Nowak .Tegoroczne Święto Rydza odbywało się pod hasłem „Las w kuchni, kuchnia w lesie”, natomiast pokaz kulinarny „Zdrowa, bo z lasu, potrawa jednogarnkowa”. Nasze uczennice przygotowały gulasz z dziczyzny i jako dodatek placki ziemniaczane i sos jeżynowy. 
Akademię Gotowania przygotował i prowadził Janusz Myjak szef kuchni Restauracji  Szósty Zmysł w Hotelu SPA Dr Irena Eris w Krynicy Zdroju. Podczas warsztatów kulinarnych uczniowie wraz z szefem kuchni przygotowali: polędwice z jelenia z sosem dijon i burakiem czerwonym liofilizowanym, comber z sarny z karmelizowaną marchewką  oraz tartaletki z kremem pomarańczowym, frużeliną i owocami.  Podczas warsztatów pan Janusz Myjak udzielał naszym dziewczynom cennych rad i wskazówek. Po zakończeniu warsztatów wszyscy uczestnicy wraz z prowadzącymi i gośćmi próbowali swoich potraw. Nasz gulasz i sos jeżynowy wzbudził wielkie zainteresowanie wśród uczestników i gości.
 
 
 

24.09. 2019r Franciszek Krok z gorlickiej placówki KRUS przeprowadził  konkurs wiedzy na temat bezpieczeństwa pracy rolnictwie.  W ty roku najlepszymi okazali się Olgierd Zych, Miłosz Baran i Oliwia Trojanowicz z klasy II i zgarnęli cenne nagrody.

 

 

 

 

 

 

Strona 6 z 143

BYSTRA WEATHER

 
 
 
 

Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami.

Adam Mickiewicz