Zajęliśmy I miejsce  podczas Narodowej Wystawy Rolniczej w Poznaniu w konkursie na najpiękniejsze stoisko wystawiennicze spośród 52 szkół prowadzonych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.  Nasze szkolne stoisko na którym pokazaliśmy elementy wystroju kuchni staropolskiej powiązanej z prastarym zbożem św. Hildegardy czyli orkiszem okazało się być bezkonkurencyjne.  Dużym zainteresowaniem cieszyła się prezentacja o naszej szkole oraz historii naszego regionu, m.in. bitwy pod Gorlicami.

Statuetkę  wraz z dyplomem wręczył Jan Krzysztof Ardanowski, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Stoisko naszej szkoły przygotowane przez p. Magdalenę Tumidajewicz okazało się najlepszym spośród 52 szkół prowadzonych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zamysł stworzenia stoiska opierał się na zaznaczeniu obchodów 100- lecia odzyskania przez Polskę Niepodległości oraz specyfice naszej szkoły. Znalazły się tam, punktowane poprzez komisje konkursową, elementy patriotyczne w postaci nawiązującego kolorystycznie banneru z wypisanym hasłem: to nas łączy patriotyzm, tradycja nowoczesność. Wystrój przypominał wyposażenie kuchni staropolskiej z ziarnem orkiszu jako pradawnego zboża św. Hildegardy, do którego ze względu na walory odżywcze i smakowe powraca się i dzisiaj. Nie bez przyczyny pojawiło się  zboże orkiszu, również zmielone w postaci mąki i już przetworzonej czyli chleba, ponieważ w naszym gospodarstwie szkolnym uprawiany jest ekologiczny, certyfikowany orkisz. Młodzież ubrana w regionalne, tradycyjne stroje ludowe częstowała uczestników Narodowej Wystawy właśnie chlebem orkiszowy  z miodem pochodzącym z regionalnej pasieki. Patriotyczne elementy podkreślała również wystawa nagrodzonych prac w konkursach ogólnopolskich nawiązujących do bitwy pod Gorlicami – ziemi szczególnej, zroszonej krwią rodaków- bohaterów  z trzech zaborów. Były i prace związane z ogólnopolskim projektem historycznym – zapal znicz bohaterom, poświęconym Ojcom naszej niepodległości związanych z Ziemią Gorlicką m.in. Wieniawą - Długoszowskim, adiutantem marszałka Piłsudskiego (w postaci prezentacji multimedialnej).

 

Nie zabrakło informacji o kierunkach kształcenia: technikum architektury krajobrazu i technikum żywienia i usług gastronomicznych, bo to właśnie dzięki uczniom tych szkół pomysł na stoisko został zrealizowany.  Młodzież miała  też okazję zwiedzić poznańskie zabytki.

 

Oprócz słów uznania, statuetki i dyplomu przywieźliśmy namacalną korzyść finansową  – wszak regulaminowe pierwsze miejsce nagrodzone zostało  dziesięcioma tysiącami  złotych  z przeznaczeniem na cele edukacyjne. Serdecznie gratulujemy.

 

 

 

Spotkanie z rodzicami odbędzie się

13 grudnia 2018 r. o godzinie 15.00

 

   
    Dnia 22 listopada gimnazjaliści ze SP w Bystrej uczestniczyli w kolejnych kulinarnych zajęciach warsztatowych, które przeprowadziła p. Agnieszka Niemas – nauczyciel praktycznej nauki zawodu wraz z uczniami klasy III. Zajęcia te, jak zawsze wzbudziły wielki entuzjazm wśród uczniów, bowiem sporządzali oni swoje ulubione potrawy – tortillę oraz desery lodowe. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, iż gimnazjaliści znakomicie sprawdzili się w roli kucharzy, na co wskazywały  przepyszne i fantazyjnie udekorowane potrawy, a szczególności  desery.  
 

 

 

W piątek  23 listopada , klasa I technikum architektury krajobrazu uczestniczyła w ramach zajęć z innowacji pedagogicznej - uprawa i wykorzystywanie roślin zielarskich  w wycieczce do Mydło Stacji. Właścicielką i pomysłodawczynią tej niewielkiej manufaktury jest Pani Wiktoria Mucha.  
Warto dodać, że Pani Wiktoria sama pozyskała potrzebne na rozruch firmy pieniądze na  jednym z portali crowdfundingowych. Uczniowie podczas tej wizyty dowiedzieli się jak wykorzystywać rośliny zielarskie do produkcji  kosmetyków, jak również poznali tajniki powstawania mydła.
Dziękujemy Pani Wiktorii za pouczającą i cenną lekcję oraz za możliwość zwiedzenia jej małej manufaktury.

 

Strona 2 z 126

BYSTRA WEATHER

 
 
 
 

Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami.

Adam Mickiewicz