1 X 2010 jak co roku nasza szkoła wzięła udział w konkursie kulinarnym dla szkół ponadgimnazjalnym zorganizowanym w ramach Święto Rydza 2012. Tematem tegorocznej edycji był „Zbójnicki kociołek”. Młodzież przygotowywała dwie potrawy przystawkę – „Rydzowe co nieco” – ziemniaki faszerowane rydzami oraz danie główne, „Dzik – i rydz”, czyli gulasz z dzika z rydzami”. Jury wysoko oceniło nasza potrawę i w konsekwencji zajęliśmy IV miejsce. I choć dwa lata temu byliśmy na pierwszym miejscu to w tym roku uplasowaliśmy się na miejscu czwartym.
Szkołę reprezentowali uczniowie: Anna Wal, Natalia Szurek i Wojciech Kusiak. Opieka merytoryczna i przygotowanie uczniów: prof. Anna Jasińska. Za udział młodzież otrzymała cenne nagrody – sprzęt AGD.

Bartek Słopnicki jako zwycięzca etapu wojewódzkiego Konkursu Wiedzy o Rolnictwie Ekologicznym wziął udział w eliminacjach centralnych w Radomiu, gdzie zajął jedno z czołowych miejsc.

Odbył się w Zespole szkolny etap olimpiady Wiedzy o Rolnictwie Ekologicznym. Zwycięzcą został Bartek Słopnicki uczeń klasy II Technikum Architektury Krajobrazu, a tym samym zakwalifikował się do etapu wojewódzkiego w Krakowie – Karniowicach., którego został zwycięzcą.

 

W dniach 19 i 20 września tego roku uczniowie klasy maturalnej odbyli szkolenie „Zastosowanie komputera i wybranych programów komputerowych w procesie zarządzania gospodarstwem rolnym” organizowanym przez Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Krakowie. Opiekunowie - wychowawca prof. Urszula Ciombor i Mirosław Sroka. W czasie wolnym uczniowie spacerkiem zwiedzili stare miasto oraz Podziemia Rynku.

Strona 119 z 137

BYSTRA WEATHER

 
 
 
 

Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami.

Adam Mickiewicz