22.10.2019 odbyła się kulminacja jesiennych inspiracji z dynią w roli głównej. Wszyscy uczniowie technikum architektury krajobrazu z poszczególnych klas przygotowali jesienne stanowiska na terenie szkolnego ogrodu.  Najpiękniejsze zostały wyłonione i docenione  w „orzechowym głosowaniu”  przez uczniowską brać. Zaangażowali się  też uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych przygotowując dla wszystkich doskonałe potrawy z dyni – zupę – krem oraz  dyniowe placuszki. Dziękujemy wszystkim uczniom za zaangażowanie oraz profesorkom, bez pomocy których nie byłoby tak wspaniałej imprezy integrującej szkolną społeczność zarówno smakiem jak i walorami estetycznymi.
 

 

 

 

 
Pradawnym zwyczajem młodzi adepci sztuki architektury krajobrazu i sztuki kulinarnej zostali przyjęci w poczet zacnych uczniów naszej Alma Mater. Uciechom i swawolom przygotowanym przez uczniów klasy II kres położyło wspólne biesiadowanie przy ogniu.

 

 

W ramach centralnych obchodów Dnia Edukacji Narodowej w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi  wręczono medale i nagrody dla zasłużonych pedagogów. Ceremonia  odbyła się w Centralnej Bibliotece Rolniczej w Warszawie , gdzie podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Ryszard Zarudzki wręczał odznaczenia. Wśród nich znaleźli się  także nauczyciele naszej szkoły.  Za wybitne osiągnięcia w zakresie pracy dydaktycznej, wychowawczej i opiekuńczej nagrodę Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi otrzymała prof. Magdalena Tumidajewicz. Zaś  nagrodę Ministra Edukacji Narodowej otrzymał prof. Mirosław Sroka. Serdecznie gratulujemy.
 
foto: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/uroczyste-slubowanie-nauczycieli
 
14 października  odbyła się  w naszej szkole okolicznościowa akademia przygotowana przez Samorząd Uczniowski. Życzenia i montaż słowno-muzyczny w wykonaniu młodzieży pod kierunkiem p. Kingi  Stępień, opiekuna SU dopełniły  tak ważne uroczystości. Odczytany został okolicznościowy list Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi skierowany do pedagogów, rodziców i uczniów.

„Jesienne inspiracje –

Święto dyni „

w ZSCKR w Bystrej

zapraszamy do udziału w „Święcie dyni”,

które odbędzie się w dniu 22.10.2019.

 

Z każdej klasy architektury krajobrazu wyłoniony zostanie zespół odpowiedzialny za opracowanie i wykonanie aranżacji jesiennej we wcześniej wybranym miejscu w ogrodzie szkolnym. Potrzebne materiały, a to dynie, kwiaty, rośliny ozdobne zostaną zakupione przez Szkołę po wcześniejszym uzgodnieniu z nauczycielami.

Opiekunem klas I i II będzie Pani Agnieszka Topór , a klas III i IV – Edyta Podstołowicz.

Uczniowie klas żywienia i usług gastronomicznych będą przygotowywać dania na bazie dyni pod opieką Nauczycieli przedmiotów zawodowych.

Wszystkich uczniów Szkoły zapraszamy do ubrania się w tym dniu w jesienne stroje, mile widziane własne pomysły!

Zapraszamy do udziału!

 

 

 

 

28 -29 września 2019 r. odbyło się  w Wysowej- Zdrój XII Święto Rydza. Jak co roku nasi uczniowie  technikum żywienia i usług gastronomicznych pod czujnym okiem p. Iwony Brach, pokazywali gościom  swoją wiedzę i umiejętności. Naszą szkołę reprezentowały  uczennice kl. II Natalia Olech i Zuzanna Nowak .Tegoroczne Święto Rydza odbywało się pod hasłem „Las w kuchni, kuchnia w lesie”, natomiast pokaz kulinarny „Zdrowa, bo z lasu, potrawa jednogarnkowa”. Nasze uczennice przygotowały gulasz z dziczyzny i jako dodatek placki ziemniaczane i sos jeżynowy. 
Akademię Gotowania przygotował i prowadził Janusz Myjak szef kuchni Restauracji  Szósty Zmysł w Hotelu SPA Dr Irena Eris w Krynicy Zdroju. Podczas warsztatów kulinarnych uczniowie wraz z szefem kuchni przygotowali: polędwice z jelenia z sosem dijon i burakiem czerwonym liofilizowanym, comber z sarny z karmelizowaną marchewką  oraz tartaletki z kremem pomarańczowym, frużeliną i owocami.  Podczas warsztatów pan Janusz Myjak udzielał naszym dziewczynom cennych rad i wskazówek. Po zakończeniu warsztatów wszyscy uczestnicy wraz z prowadzącymi i gośćmi próbowali swoich potraw. Nasz gulasz i sos jeżynowy wzbudził wielkie zainteresowanie wśród uczestników i gości.
 
 
 

24.09. 2019r Franciszek Krok z gorlickiej placówki KRUS przeprowadził  konkurs wiedzy na temat bezpieczeństwa pracy rolnictwie.  W ty roku najlepszymi okazali się Olgierd Zych, Miłosz Baran i Oliwia Trojanowicz z klasy II i zgarnęli cenne nagrody.

 

 

 

 

 

 

Strona 6 z 61

BYSTRA WEATHER

 
 
 
 

Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami.

Adam Mickiewicz