16 października 2019 roku w siedzibie Technikum Inżynierii Środowiska i Agrobiznesu w Poznaniu, uczniowie podsumowali a wśród Nich nasza Perełka z IV klasy Monika Piskor „Staż zawodowy w niemieckich gospodarstwach rolnych” - nr umowy POWERVET-2017-1-PL01-KA102-037164, którego beneficjentem jest Towarzystwo Umiejętności Rolniczych w Poznaniu oraz, że projekt został dofinansowany w ramach: Projektu Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020, współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego i zrealizowany na zasadach programu ERASMUS+, przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji – Narodową Agencję Programu ERASMUS+ w Warszawie.
 
 

 

 

Uczniowie klasy maturalnej wybrali się do kina Kolory w Gorlicach na "Legiony". Było to wyjście zorganizowane przez p. Martę Piecuch nauczyciela historii w ramach koła historycznego. 

 

 

Cykliczne już warsztaty dla uczniów szkół podstawowych odbyły się  24 października. Tym razem gościliśmy uczniów z Zespołu Szkół w Kobylance z p. Krystyną Fik na czele. Uczniowie zobaczyli szkolne pracownie i otoczenie szkoły z kompozycją jesienną o której opowiedziała p. Agnieszka Topór, nauczycielka architektury krajobrazu,  a następnie przeszli do kuchni, gdzie pod czujnym i wytrawnym okiem p. Agnieszki Niemas zapoznali się  z arkadami kuchni bystrzańskiej. Efektem ich wtajemniczenia była m.in. wspaniała włoska kompozycja kulinarna potocznie i byle jak zwana pizzą. Serdecznie zapraszamy również i inne szkoły do udziału w naszych warsztatach zawodoznawczych, oczywiście po uprzednim uprzedzeniu.

 

 

Zbliża się dzień Wszystkich Świętych, jak każdego roku młodzież naszej szkoły porządkowała grób rodziny Groblewskich.Szkoła od wielu lat pamięta o grobie rodziców Stanisławy Groblewskiej.

 

 

 

 
22.10.2019 odbyła się kulminacja jesiennych inspiracji z dynią w roli głównej. Wszyscy uczniowie technikum architektury krajobrazu z poszczególnych klas przygotowali jesienne stanowiska na terenie szkolnego ogrodu.  Najpiękniejsze zostały wyłonione i docenione  w „orzechowym głosowaniu”  przez uczniowską brać. Zaangażowali się  też uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych przygotowując dla wszystkich doskonałe potrawy z dyni – zupę – krem oraz  dyniowe placuszki. Dziękujemy wszystkim uczniom za zaangażowanie oraz profesorkom, bez pomocy których nie byłoby tak wspaniałej imprezy integrującej szkolną społeczność zarówno smakiem jak i walorami estetycznymi.
 

 

 

 

 
Pradawnym zwyczajem młodzi adepci sztuki architektury krajobrazu i sztuki kulinarnej zostali przyjęci w poczet zacnych uczniów naszej Alma Mater. Uciechom i swawolom przygotowanym przez uczniów klasy II kres położyło wspólne biesiadowanie przy ogniu.

 

 

W ramach centralnych obchodów Dnia Edukacji Narodowej w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi  wręczono medale i nagrody dla zasłużonych pedagogów. Ceremonia  odbyła się w Centralnej Bibliotece Rolniczej w Warszawie , gdzie podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Ryszard Zarudzki wręczał odznaczenia. Wśród nich znaleźli się  także nauczyciele naszej szkoły.  Za wybitne osiągnięcia w zakresie pracy dydaktycznej, wychowawczej i opiekuńczej nagrodę Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi otrzymała prof. Magdalena Tumidajewicz. Zaś  nagrodę Ministra Edukacji Narodowej otrzymał prof. Mirosław Sroka. Serdecznie gratulujemy.
 
foto: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/uroczyste-slubowanie-nauczycieli
 
14 października  odbyła się  w naszej szkole okolicznościowa akademia przygotowana przez Samorząd Uczniowski. Życzenia i montaż słowno-muzyczny w wykonaniu młodzieży pod kierunkiem p. Kingi  Stępień, opiekuna SU dopełniły  tak ważne uroczystości. Odczytany został okolicznościowy list Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi skierowany do pedagogów, rodziców i uczniów.

„Jesienne inspiracje –

Święto dyni „

w ZSCKR w Bystrej

zapraszamy do udziału w „Święcie dyni”,

które odbędzie się w dniu 22.10.2019.

 

Z każdej klasy architektury krajobrazu wyłoniony zostanie zespół odpowiedzialny za opracowanie i wykonanie aranżacji jesiennej we wcześniej wybranym miejscu w ogrodzie szkolnym. Potrzebne materiały, a to dynie, kwiaty, rośliny ozdobne zostaną zakupione przez Szkołę po wcześniejszym uzgodnieniu z nauczycielami.

Opiekunem klas I i II będzie Pani Agnieszka Topór , a klas III i IV – Edyta Podstołowicz.

Uczniowie klas żywienia i usług gastronomicznych będą przygotowywać dania na bazie dyni pod opieką Nauczycieli przedmiotów zawodowych.

Wszystkich uczniów Szkoły zapraszamy do ubrania się w tym dniu w jesienne stroje, mile widziane własne pomysły!

Zapraszamy do udziału!

 

 

 

 

Strona 6 z 62

BYSTRA WEATHER

 
 
 
 

Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami.

Adam Mickiewicz