Aktualności
13, w piątek wbrew powszechnym zabobonom odbyły się udane warsztaty florystyczne. Pod kierunkiem p. Edyty Podstołowicz przeprowadzono warsztaty florystyczne – walentynkowe z udziałem młodzieży gimnazjalnej z Zespołu Szkół w Bystrej.
24 października tego roku, uczniowie naszej szkoły przygotowali warsztaty kulinarne dla uczniów sąsiedniej szkoły podstawowej w Bystrej.
Warsztaty prowadzone pod merytoryczną opieką nauczycielek zawodu, Magdaleny Tumidajewicz i Katarzyny Graseli przeprowadziły uczennice klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych: Martyna Zwierzyńska, Weronika Skraba, Anna Leśniak, Natalia Wrona i Weronika Rówińska.
Uczniowie klasy 6 z Zespołu Szkół w Bystrej obejrzały prezentację na temat wartości odżywczej dyni i marchwi oraz sposobów ich wykorzystania do przyrządzania smacznych potraw. Dzieci samodzielnie wykonały placki dyniowe na słodko i dla odmiany, na słono, a także zrobiły przepyszny sok marchwiowy. Na zakończenie, przy degustacji , dzieci bez problemu rozwiązały zabawny quiz na temat wartości odżywczych jesiennych warzyw – dyni i marchwi. Warsztaty zorganizowano w ramach programy „Owoce i warzywa w szkole”
Uczniowe uczestniczący w zajęcia koła gastronomicznego przygotowywali wariacje jesiennych dań. Tym razem były to potrawy z dyni i marchewki. Uczniowie przygotowali zupę dyniową, piernik marchewkowy oraz placuszki dyniowo - marchewkowe na słodko i dla odmiany na słono. Efekty niesamowicie smaczne.
Czerwcowe zajęcia koła florystycznego minęły pod hasłem Letnie Bukiety. Uczniowie klasy III Architektury Krajobrazu tworzyli kompozycje z kwiatów ogrodowych, wykorzystując tu między innymi róże, piwonie, irysy i wiele, wiele innych wspaniałych gatunków. Efekty i przebieg prac do obejrzenia w galerii fotografii.
Strona 68 z 69