W ramach centralnych obchodów Dnia Edukacji Narodowej w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi  wręczono medale i nagrody dla zasłużonych pedagogów. Ceremonia  odbyła się w Centralnej Bibliotece Rolniczej w Warszawie , gdzie podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Ryszard Zarudzki wręczał odznaczenia. Wśród nich znaleźli się  także nauczyciele naszej szkoły.  Za wybitne osiągnięcia w zakresie pracy dydaktycznej, wychowawczej i opiekuńczej nagrodę Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi otrzymała prof. Magdalena Tumidajewicz. Zaś  nagrodę Ministra Edukacji Narodowej otrzymał prof. Mirosław Sroka. Serdecznie gratulujemy.
 
foto: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/uroczyste-slubowanie-nauczycieli

 

„Jesienne inspiracje –

Święto dyni „

w ZSCKR w Bystrej

zapraszamy do udziału w „Święcie dyni”,

które odbędzie się w dniu 22.10.2019.

 

Z każdej klasy architektury krajobrazu wyłoniony zostanie zespół odpowiedzialny za opracowanie i wykonanie aranżacji jesiennej we wcześniej wybranym miejscu w ogrodzie szkolnym. Potrzebne materiały, a to dynie, kwiaty, rośliny ozdobne zostaną zakupione przez Szkołę po wcześniejszym uzgodnieniu z nauczycielami.

Opiekunem klas I i II będzie Pani Agnieszka Topór , a klas III i IV – Edyta Podstołowicz.

Uczniowie klas żywienia i usług gastronomicznych będą przygotowywać dania na bazie dyni pod opieką Nauczycieli przedmiotów zawodowych.

Wszystkich uczniów Szkoły zapraszamy do ubrania się w tym dniu w jesienne stroje, mile widziane własne pomysły!

Zapraszamy do udziału!

 

 

 

 

28 -29 września 2019 r. odbyło się  w Wysowej- Zdrój XII Święto Rydza. Jak co roku nasi uczniowie  technikum żywienia i usług gastronomicznych pod czujnym okiem p. Iwony Brach, pokazywali gościom  swoją wiedzę i umiejętności. Naszą szkołę reprezentowały  uczennice kl. II Natalia Olech i Zuzanna Nowak .Tegoroczne Święto Rydza odbywało się pod hasłem „Las w kuchni, kuchnia w lesie”, natomiast pokaz kulinarny „Zdrowa, bo z lasu, potrawa jednogarnkowa”. Nasze uczennice przygotowały gulasz z dziczyzny i jako dodatek placki ziemniaczane i sos jeżynowy. 
Akademię Gotowania przygotował i prowadził Janusz Myjak szef kuchni Restauracji  Szósty Zmysł w Hotelu SPA Dr Irena Eris w Krynicy Zdroju. Podczas warsztatów kulinarnych uczniowie wraz z szefem kuchni przygotowali: polędwice z jelenia z sosem dijon i burakiem czerwonym liofilizowanym, comber z sarny z karmelizowaną marchewką  oraz tartaletki z kremem pomarańczowym, frużeliną i owocami.  Podczas warsztatów pan Janusz Myjak udzielał naszym dziewczynom cennych rad i wskazówek. Po zakończeniu warsztatów wszyscy uczestnicy wraz z prowadzącymi i gośćmi próbowali swoich potraw. Nasz gulasz i sos jeżynowy wzbudził wielkie zainteresowanie wśród uczestników i gości.
 
 
 

Strona 1 z 139

BYSTRA WEATHER

 
 
 
 

Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami.

Adam Mickiewicz