Aktualności
W poniedziałek, 16 grudnia 2024, w szkolnej auli ZSCKR w Bystrej odbyło się doroczne świąteczne spotkanie uczniów, nauczycieli, pracowników administracji oraz emerytowanych pracowników naszej szkoły uświetnione bożonarodzeniowym programem słowno-muzycznym oraz koncertem kolęd i pastorałek, który z młodzieżą przygotowały panie Monika Krzysztoń i Kinga Stępień we współpracy z panem Jackiem Bartusikiem z Wiejskiego Domu Kultury w Bystrej.
Terenowy odczyn komórkowy (TOK) to jedna z najprostszych i najszybszych metod określania komórek somatycznych w mleku. Dobrze wykonana próba pozwala wykryć ewentualny stan zapalny wymienia.
Uczniowie kierunku technik weterynarii przeprowadzili badanie na lekcji chowu zwierząt w praktyce.
W dniu 3 grudnia 2024 r. uczniowie klas 4 i 5 w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik architektury krajobrazu wraz z opiekunami p. kierownikiem kształcenia praktycznego Mirosławem Sroką oraz p. Małgorzatą Fik i Iwoną Brach wybrali się do Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie. Nasi uczniowie mieli tam możliwość zapoznania się z wszystkimi kierunkami kształcenia PANS. Uczestniczyli w warsztatach produkcji własnych mydełek glicerynowych, wykonywali preparaty mikroskopowe i obserwowali skrobię, białka i tłuszcze w wybranych surowcach żywnościowych. Po warsztatach zwiedzali miasto Krosno i Centrum Dziedzictwa Szkła.
W dniu 5 grudnia 2024 r. uczniowie klasy 3 technikum żywienia i usług gastronomicznych pod czujnym okiem wychowawczyni p. Iwony Brach, Kierownika Szkolenia Praktycznego – Mirosława Sroki, a przede wszystkim Wiesława Jabłońskiego, Dyrektora Zespołu Szkół uczestniczyli w pierwszej edycji „Festiwalu Uczelni - Małopolska Przyszłości w Krakowie”. Była to niepowtarzalna okazja, aby w jednym miejscu zapoznać się z ofertą naukową wiodących małopolskich uczelni i instytucji badawczych, co z pewnością ułatwi zaplanowanie dalszej ścieżki edukacyjnej.
W trakcie wydarzenia uczniowie poruszali się w sześciu strefach tematycznych: inżynieria i technika, innowacje i technologie, medycyna i zdrowie, społeczeństwo i gospodarka (w tym kadry uczące się i zarządzające) oraz żywność, środowisko, rolnictwo i turystyka, a także branżowe centra umiejętności. Wzięli udział w warsztatach tematycznych oraz pokazach naukowych prowadzonych przez studentów i uczelniane koła naukowe. Mieli również dostęp do strefy doradztwa zawodowego z możliwością samodzielnego wykonania testów predyspozycji zawodowych. Mogli też porozmawiać z przedstawicielami samorządów studenckich poszczególnych uczelni.
Z okazji „mikołajek” uczniowie obejrzeli świąteczny film w Multikinie.
Wczoraj, 9.12. 2024, za sprawą św. Mikołaja i wychowawczyń, pań Katarzyny Chramęgi Marzeny Lewek, klasy ITW i ITAK wybrały się do kina Kolory na seans filmowy. Była to okazja do integracji i wspólnego spędzenia czasu.
Strona 2 z 66