Aktualności
Artykuł: Uczą się w szkole rolniczej w Bystrej, a osiągają sukcesy z wiedzy o historii!
W 3 dniu III Krajowych Dniach Pola w Płońsku zapoznaliśmy się z rozwiązaniami wpisującymi się w cele Europejskiego Zielonego Ładu min. bioróżnorodność gatunkową, technologię ochrony roślin. Uczestniczyliśmy również w projekcie ,,Przewodnik po polu doświadczalnym" opracowanym przez specjalistów MODR Warszawa z Działu Technologii Produkcji Rolniczej gdzie można było obejrzeć uprawy zbóż jarych i ozimych, rzepaku, kukurydzy oraz ziemniaków zasadzonych na terenie 30 hektarow pól doświadczalnych.
Uczestniczyliśmy również w zajęciach panelowych online, dla uczniów szkół rolniczych pt. ,,Zastosowanie metod biotechnologicznych w ogrodnictwie odpowiedzią na wyzwania Europejskiego Zielonego Ładu.
W przerwach uczestniczyliśmy w pokazach praktycznych warsztatów kulinarnych i rękodzielniczych prowadzonych przez Koła Gospodyń Wiejskich jak również obserwowaliśmy proces tłoczenia oleju rzepakowego na zimno.
W drodze powrotnej zwiedziliśmy Palmiry symbol martyrologii inteligencji polskiej w okresie II wojny światowej oraz Warszawę.
Niezmiernie miło nam poinformować, że wniosek o zapotrzebowanie na praktyki w ramach Akredytacji Erasmus+ został zaakceptowany, a to oznacza, że naszych uczniów czeka kolejne kilka wspaniałych wyjazdów zagranicznych.
12 -13 VI grupa 6 uczennic z opiekun uczestniczyła w III Krajowych Dniach Pola na terenie Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego oddział w Płońsku.
W niedzielę drugim dniu wystawy zwiedziliśmy pawilony wystawowe z rękodziełem, produktami lokalnej kuchni, producentami zdrowej żywności, wystawcami sprzętu rolniczego. Po południu udaliśmy się na zwiedzanie Twierdzy Modlin a wieczorem na spacer po kortach golfowych otaczających nasz hotel ,, Lisia Polana".
Klasy II i IIIA są dzisiaj na wycieczce szkolnej na Śląsku. Właśnie zwiedzili zabytkową kopalnię węgla kamiennego "Guido". Pan przewodnik opowiedział uczestnikom historię górnictwa węglowego w Polsce, pokazał dawne i nowoczesne maszyny do wydobywania tego cennego surowca oraz przybliżył fakty pokazujące, jak niebezpiecznym jest zawód górniaka 🙂🙂🙂
Przystanek numer II- Muzeum Chleba w Radzionkowie.
W tym wyjątkowym miejscu nasi uczniowie poznali historię wypieku chleba, służące do tego sprzęty. Wizytę w muzeum ubogaciło spotkanie z jego założycielem, panem Piotrem Mankiewiczem, który przeżył wojnę, okupację, głód i podzielił się z uczestnikami wycieczki swoim świadectwem dotyczącym szacunku, jakim należy darzyć chleb. Muzeum jest bardzo bogate we wszelakie eksponaty, związane nie tylko z wypiekiem chleba, ale również z codziennym życiem w dawnych gospodarstwach domowych.
Przystanek numer III- Park w Świerklańcu- Wisienka na torcie 🙂.
Przepiękny zabytkowy park z XVIII wieku zbudowany przez Henckela von Donnersmarcka dla ukochanej żony. Do 1945 roku na terenie parku znajdował się "Mały Wersal", który w wyniku działań wojennych został zniszczony. Dziś można tutaj podziwiać piękny kościół neogotycki, Pałac Kawalera, urokliwy staw oraz liczne rzeźby. Jest to bardzo malownicze miejsce, idealne na spacer czy wypad rowerowy 🙂🙂🙂
Strona 44 z 66