PIEROGI WIGILIJNE


Składniki
Ciasto:

  • 450 g mąki + mąka do podsypywania
  • 1 duże jajko
  • 180 ml gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 150 g suszonych grzybów
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku, sól , pieprz do smaku


Sposób przygotowania
Grzyby zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia. Kapustę pokrój na krótsze pasma, włóż do garnka i zalej szklanką wody, równocześnie dodając kminek. Zagotuj, zmniejsz ogień do małego i gotuj tak przez ok. 50 minut, aż kapusta zmięknie. W tym czasie zagotuj też namoczone grzyby, gotuj je na małym ogniu przez ok. 20 minut. Po tym czasie odcedź grzyby i pokrój na drobne kawałki. Pokrojone grzyby dodaj do gotującej się kapusty razem z wywarem, w którym się gotowały. Zredukuj płyn w kapuście i odstaw do wystudzenia.
Na stolnicy wymieszaj mąkę z solą. Powoli mieszając, zacznij wlewać do mąki gorącą wodę. Kiedy temperatura zarabianego ciasta nieco spadnie, dodaj jajko, olej i wyrób gładkie ciasto. W razie potrzeby możesz dodać trochę mąki lub wody. Wyrobione ciasto połóż na stolnicy i nakryj miską. Zostaw na 15 minut.
Po tym czasie rozwałkuj po kawałku ciasto na stolnicy na placek grubości ok. 2 mm. Szklanką wytnij kółka, na środek każdego połóż małą łyżeczkę farszu. Dokładnie zlep brzegi ciasta. Zlepione pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 3–4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

 

 

 

Alternative flash content

Requirements

BYSTRA WEATHER

Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami.

Adam Mickiewicz