POLĘDWICZKI W SOSIE PIEPRZOWYM

Składniki:

•    500 g polędwiczki wieprzowej
•    1/2 szklanki śmietany 18%
•    2/3 szklanki bulionu
•    1 cebula
•    1 łyżka masła
•    oliwa z oliwek
•    3,5 łyżki pieprzu w ziarnach
•    Sól

Sposób przygotowania:
     Polędwiczkę  myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy
na 2 cm plastry, które delikatnie rozbijamy, następnie doprawiamy je  świeżo mielonym pieprzem i solą.  
W kubeczku mieszamy śmietanę z bulionem i pieprzem. Na  rozgrzanej patelni  podsmażamy polędwiczki z obu stron, aby się zarumieniły.
Mięso przekładamy do miseczki. Na patelnie dodajemy masło i podsmażamy na nim cebule pokrojoną w kostkę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy śmietanę z bulionem i pieprzem a następnie dodajemy wcześniej podsmażone mięso i całość doprawiamy solą.
Dusimy, aż sos zgęstnieje( około 15 min).
Jako dodatek można podać ciemny ryż lub puree z ziemniaków.


Smacznego !

 

 


Danie w stylu wyjątkowo na co dzień, które sprawdzi się również na bardziej uroczyste okazje, spotkanie ze znajomymi czy świąteczny obiad.
Indyka można zastąpić piersią z kurczaka.

KOTLET Z INDYKA POD PIERZYNKĄ Z MOZZARELLI

Składniki :

  • Kotlety z indyka
  • 20 dkg suszonych pomidorów
  • 20 dkg sera mozzarella
  • 3 łyżki oleju
  • zioła prowansalskie, sól ,pieprz



Sposób wykonania:

Kotlety umyć osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem.
W misce wymieszać olej z ziołami a następnie natrzeć nim kotlety i pozostawić na 15 minut.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety z każdej strony po 5 min.
 Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z pokrojonymi suszonymi pomidorami. Mieszankę nałożyć
na podsmażone kotlety i dusić pod przykryciem 5 min. Podawać udekorowane świeżą bazylią . Jako dodatek proponujemy makaron szpinakowy, który smakiem świetnie komponuje się z mozzarellą i suszonymi pomidorami.


SMACZNEGO!

 

 

 

Pierniczenie czas zacząć

czyli poznaj tajemnice świątecznego piernika

Co wyróżnia piernik spośród innych ciast? Oczywiście przyprawy ! Interesujące jest to, że tradycyjnie używamy ich do mięs i potraw słonych, a przecież w piernikach świetnie smakują i dobrze się komponują ze słodkim smakiem. Te najsłynniejsze robi się z dużym wyprzedzeniem, ponieważ ciasto na piernik leżakuje – nawet kilka tygodni. Ciasto lekko fermentuje i zachodzą różne procesy sprawiające, że jest ono smaczne i aromatyczne. Tworzą się związki podnoszące smak i zapach pierników. Dlatego potrzeba sporo czasu na przygotowanie świątecznego piernika. Świątecznego, bo przecież jest to ciasto tradycyjne związane z Bożym Narodzeniem.

W naszej pracowni już od miesiąca unoszą się zapachy pieczonych przez młodzież technikum pierniczków choinkowych .

A oto nasza propozycja

 

 

Pierniczki Kasi

 

Składniki :

  • 3 szklanki mąki
  • ½ kostki Kasi
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ¾ szklanki miodu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku
  • 1 przyprawa do piernika
  • 2 łyżeczki kakao

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać ,aż ciasto będzie gładkie i nie będzie się kleić do rąk. Rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykrawać pierniczki. Piec 10 min w temperaturze 180 stopni .

 

Lukier

  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru

Lukrem napełnić  mocny woreczek, odciąć rożek i wyciskać  tworząc wzory. Lukier musi być dość gęsty ( konsystencja kwaśnej śmietany) Gęstość lukru regulujemy dodając kroplę wody lub cukier jeżeli jest za rzadki.

Do tych pierniczków użyliśmy stempelków firmy tescoma .

 

Piernik marchewkowy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki startej na drobnych oczkach marchwi
  • 1,5 szklanki cukru ( pół na pół z brązowym)
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • Garść rozdrobnionych orzechów, rodzynek

Sposób wykonania:

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać porcjami olej , mąkę z proszkiem sodą i cynamonem. Na koniec dodać marchew i bakalie , delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem małą tortownicę lub kek sówkę do 2/3 wysokości. Piec 60 min w temperaturze  180 st. C

 Ciasto jest aromatyczne i wilgotne. Można je polać lukrem cytrynowym , białą czekoladą i dowolnie udekorować .Najlepiej smakuje na drugi dzień od upieczenia.

Smacznego

 

 

 

Kokosanki

 

Przepisów na te pyszne ciasteczka nigdy dosyć ;-)Kruche z zewnątrz, mięciutkie w środku. Te ciasteczka robi się tak błyskawicznie, że śmiało można powiedzieć, że zrobiły się same ;-)

Składniki na 14 dużych kokosanek: 

2 średniej wielkości jajka

140 g drobnego cukru do wypieków

200 - 220 g wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywno, pod koniec ubijania zacząć dodawać cukier, co ważne - powoli i łyżka po łyżce . Powinna powstać gęsta, sztywna, błyszcząca bezowa masa.  Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżką wykładać masę kokosową . Piec  15 min . w temperaturze 170 C .

 

 

Katarzynki

Katarzynki obchodzone są w nocy z 24 na 25 listopada. W wigilię św. Katarzyny Aleksandryjskiej, odbywają się wróżby kawalerów dotyczące ożenku i poszukiwania partnerki. Męskie święto zostało zapomniane na rzecz Andrzejek ,kiedy to kobietom poszukującym partnera mają się spełniać pomyślne wróżby.

 

Hej! Kasiu, Katarzynko
Gdzie szukać Cię dziewczynko
Wróżby o Ciebie zapytam
Czekaj – wkrótce zawitam
Bawmy się więc w Katarzyny
Szukajcie chłopaki dziewczyny
Zapytać więc trzeba wróżby
A nuż potrzebne już drużby

 

Nic dodać, nic ująć - znane, lubiane, tradycyjne. Pierniczki zaraz po upieczeniu są  bardzo twarde i miękną po kilku dobrych tygodniach.. Ich niewątpliwą zaletą jest brak tłuszczu. Znany kształt i smak pamiętany z dzieciństwa powinien Was zachęcić do skosztowania :-)

Składniki:

  • 200 g miodu
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 400 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Przygotowanie:

 

Do płynnego miodu dodać przyprawy korzenne, cukier, jajko, potem mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść dość twarde ciasto (jeśli ciasto jest suche i nie chce się łatwo zagnieść, warto dodać 1 lub 2 łyżki kwaśnej śmietany).

Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm - 1 cm (nie cieniej) i wykrawać foremką katarzynki. Posmarować je z wierzchu wodą i piec na natłuszczonej i oprószonej mąką blaszce około 12 - 15 minut (nie spiec, bo będą zbyt twarde) w temperaturze 190ºC. 

Pierniczki  zamknąć w blaszanym pudełku, do którego można włożyć obraną skórkę z jabłka

 

 

 

 

Dziś pomysł na zdrowe lekkie śniadanie

Gryka charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą. Jest bogata w bezglutenowe białko, błonnik pokarmowy oraz mikroelementy: żelazo, miedź, chrom, cynk, kobalt. Zawiera także mnóstwo witamin: A, E, B1, B2, B6, PP i C. To dlatego powinna być składnikiem naszej codziennej diety! Nie każdy jednak lubi jej specyficzny smak. Można go „ukryć” w takich  prostych placuszkach. Oto pomysł na smaczne i zdrowe śniadanie.

 

Racuszki z płatków gryczanych

 

Składniki:

  • 150 g serka wiejskiego
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • ½  łyżwczki proszku do pieczenia
  • garść płatków gryczanych
  • masło do smażenia
  • owoce mrożone lub sezonowe
  •  cukier puder do dekoracji

 

Przygotowanie:

W misce wymieszaj mąkę , jajka cukier waniliowy,proszek do pieczenia gdy uzyskasz gładką masę, dorzuć płatki gryczane i serek wiejski. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotuj sos owocowy. Na rozgrzanym masełku smaż niewielkie placuszki z obu stron aż staną się rumiane. Podawaj polane sosem owocowym i posypane cukrem pudrem.

 

 

 

 

Dynia królowa jesieni

          Taka wszechstronna a chyba trochę  niedoceniana . Jest niezwykłą inspiracją kulinarną i za każdym razem wypada smakowicie. Gdy w listopadowe dni wracamy zziębnięci do domu, marzymy o zjedzeniu czegoś co szybko i skutecznie ogrzeje nasz organizm. Nasz pomysł na pomarańczową gwiazdę jesieni to rozgrzewająca zupa dyniowa oraz słodkie placuszki .

          Znakomicie na nasze ciało działają również ciepłe napoje, w tym herbata z takimi dodatkami jak imbir, goździki czy cynamon.

 

                                                                         Dasz się skusić ?

 

Zupa dyniowa z chilli i imbirem

Składniki

  • kawałek dyni hokkaido - około 0,7 kg      
  • mały por
  • kawałek korzenia imbiru - 3 cm
  • malutka papryczka chilli
  • 2 duże ziemniaki
  • 4 szklanki wywaru warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki gałki muszkatałowej
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
  • garść uprażonych pestek dyni
     

Przygotowanie

Usunąć włóknisty środek z pestkami, a miąższ pokroić w kostkę. Imbir zetrzeć na tarce, chilli należy pozbawić gniazda nasiennego i drobno posiekać. Pora obrać i pokroić . W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć w niej najpierw pora, potem dodać imbir, chilli, a na końcu dynię i ziemniaki. Całość krótko dusić pod przykryciem na wolnym ogniu . Zalać wywarem z jarzyn i gotować do miękkości. Całość zmiksować, doprawić solą , pieprzem, gałką muszkatałową.

Zupę podajemy w filiżankach lub miseczkach, udekorowaną prażonymi pestkami dyni.

 

 

Placuszki z dyni

Składniki:

  • 600 g miąższu z dyni
  • 2 duże jajka
  • 100 - 150 g mąki pszennej (lub więcej, do związania gęstego ciasta)
  • szczypta soli

Ponadto do podania:

  • cukier puder do posypania
  • ulubione powidła najlepiej śliwkowe

Przygotowanie

Dynię obrać, wydrążyć. Miąższ z surowej dyni zetrzeć na drobnej tarce lub po prostu zmiksować na dyniowe puree. Dodać jajka, mąkę pszenną (mąki dodaję mniej, gdy dynia jest starta; kiedy jest w postaci puree dodaję jej więcej - ilość mąki zawsze należy dostosować do gatunku dyni, niektóre nie potrzebują jej dużo), szczyptę soli, dobrze wymieszać.

Smażyć na rozgrzanej patelni, na oleju rzepakowym, z obu stron, na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniczku. Podawać z cukrem pudrem lub ulubionymi powidłami.

Uwaga: do placuszków można dodać drobno posiekaną cebulkę (jak do placków ziemniaczanych), natkę pietruszki i wówczas otrzymamy smaczne danie jarskie lub dodatek do mięs.

 

 

Rozgrzewająca herbatka

 

 Składniki( na garnek naparu)

  • garść czarnej herbaty liściastej lub 4 torebki herbaty Earl Grey
  • kilka kawałków kory cynamonu
  • ok. 5 ziaren goździka
  • Ok 4-6 cm kawałek obranego i pokrojonego w plastry korzenia imbiru
  • 1 cytryna sparzona i dokładnie wyszorowana
  • 1 pomarańcza sparzona i dokładnie wyszorowana
  • 4 łyżki soku z pomarańczy
  • Do posłodzenia cukier trzcinowy lub jasny miód (miodu nie dodajemy do wrzątku!)

Przygotowanie:

W garnku zagotuj wodę z herbatą i przyprawami, podgotuj kilka minut, aby nabrała mocy i aromatu. Pokrój w grube plastry 1 cytrynę i 1 pomarańczę i wrzuć do garnka (by napój nabrał aromatu skórki pomarańczy i cytryny).Gdy napar trochę przestygnie wlej sok z pomarańczy  (nie dodawaj do wrzątku, bo sok straci swoje cenne właściwości zdrowotne). Na końcu posłódź do smaku. Napój wlej przez sitko do pięknych kubków i podawaj gorący.

Strona 2 z 2

Alternative flash content

Requirements

Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami.

Adam Mickiewicz