Kisiel Żurawinowy


Kisiel to najpopularniejszy z deserów.  Sposób przygotowania jest bardzo prosty, potrzebna minimalna ilość niezbędnych składników,  a reszta – to dodatki.  Ogromną zaletą tego deseru jest to, że każdy może go przygotować z ulubionych owoców. Gdy spróbujecie domowego kisielu z żurawiny w odstawkę pójdą  „gotowce z torebki”.



Składniki (2 porcje):
- 80g suszonej żurawiny
- 2 i 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- sok z połowy cytryny

 

Sposób przygotowania
 Żurawinę zalewamy niepełnymi dwoma szklankami zimnej wody i gotujemy. Po zagotowaniu odcedzamy owoce (nie wylewam wody z garnka!), przecieramy je przez sitko lub blendujemy i wrzucamy z powrotem go garnka. W kubeczku mieszamy dokładnie resztę wody z mąką, cukrem i sokiem z cytryny. Gdy woda w garnku zacznie się gotować wlewamy do niej zawartość kubeczka cały czas energicznie mieszając. Po kilku chwilach kisiel całkowicie zgęstnieje, wtedy ściągamy go z gazu. Można podawać zarówno na zimno jak i na gorąco, co kto lubi :)

 

 

SAŁATKA Z KASZĄ KUSKUS I CIECIERZYCĄ

(MAROKO) 

                    
Sałatka jest idealna na tę właśnie porę roku, gdyż zachwyca różnorodnością kolorów i smaków, pozytywnie nastraja, dodaje wiele energii. W smaku aromatyczna, słodko-pikantna, po prostu pyszna! Można ją zabrać ze sobą do pracy lub zjeść na podwieczorek.


    
Składniki :

  • szklanka kaszy kuskus
  • ¼ szklanki rodzynek
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 marchewka
  • Puszka ciecierzycy
  • 1 mała czerwona papryka
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • mała czerwona cebula

 

 

 

 

Sos: 3 łyżki oliwy lub oleju lnianego,2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz , ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, pół łyżeczki mielonej kolendry ,szczypta chili ,pół łyżeczki świeżego , tartego imbiru. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Przygotowanie:
Kaszę i rodzynki zalewamy gorącym bulionem , przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Pozostałe składniki drobno kroimy, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, ciecierzyce odsączamy na sitku. Wszystkie składniki sałatki dokładnie mieszamy i polewamy sosem.


 Smacznego!

 

 

PIEROGI WIGILIJNE


Składniki
Ciasto:

  • 450 g mąki + mąka do podsypywania
  • 1 duże jajko
  • 180 ml gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 150 g suszonych grzybów
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku, sól , pieprz do smaku


Sposób przygotowania
Grzyby zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia. Kapustę pokrój na krótsze pasma, włóż do garnka i zalej szklanką wody, równocześnie dodając kminek. Zagotuj, zmniejsz ogień do małego i gotuj tak przez ok. 50 minut, aż kapusta zmięknie. W tym czasie zagotuj też namoczone grzyby, gotuj je na małym ogniu przez ok. 20 minut. Po tym czasie odcedź grzyby i pokrój na drobne kawałki. Pokrojone grzyby dodaj do gotującej się kapusty razem z wywarem, w którym się gotowały. Zredukuj płyn w kapuście i odstaw do wystudzenia.
Na stolnicy wymieszaj mąkę z solą. Powoli mieszając, zacznij wlewać do mąki gorącą wodę. Kiedy temperatura zarabianego ciasta nieco spadnie, dodaj jajko, olej i wyrób gładkie ciasto. W razie potrzeby możesz dodać trochę mąki lub wody. Wyrobione ciasto połóż na stolnicy i nakryj miską. Zostaw na 15 minut.
Po tym czasie rozwałkuj po kawałku ciasto na stolnicy na placek grubości ok. 2 mm. Szklanką wytnij kółka, na środek każdego połóż małą łyżeczkę farszu. Dokładnie zlep brzegi ciasta. Zlepione pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 3–4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

 

 

 

Czas na zakwas

 

Barszcz


Święta zbliżają się wielkimi krokami, a więc najwyższy czas, aby nastawić zakwas z buraków! Właśnie teraz. Jest świetny do tradycyjnego wigilijnego barszczu, ale warto zrobić go więcej do… picia! Moim zdaniem jest pyszny, ale jest również bezcennym napojem zdrowotnym i naturalnym probiotykiem ! Genialny zakwas z buraków domowej roboty wspaniale wzmacnia krew i odporność. To naturalny napój energetyczny. Świetny nie tylko na Wigilię.

  • Do dużego kamionkowego garnka wkładamy cienko obrane i grubo pokrojone buraki (aby były ciężkie i żeby nie wypływały na wierzch), mniej więcej do ¾ garnka.
  • Pokrojone buraki przekładamy dużą ilością obranego i pokrojonego na pół czosnku (ok. 4-5 główki lub nawet więcej – jest bardzo zdrowy!), zielem angielskim, czarnym pieprzem oraz liśćmi laurowymi. Ważne jest, aby przypraw i czosnku nie wrzucać na wierzch, ale pomiędzy buraki.
  • Całość zalewamy przegotowaną i ostudzoną wodą rozmieszaną z solą – na 1 litr wody 1 łyżka soli.

Solanka musi dokładnie przykrywać buraki. Kamionkę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 5-7 dni.
Po dwóch dniach można usunąć  usunąć pianę, która pojawi się na powierzchni.  Gdy zakwas jest zakiszony przecedzamy i wlewamy go do słoików. Gotowe !
 
Żurek


Składniki


1 l przegotowanej i ciepłej wody
1 szklanka mąki żytniej z otrębami (jeśli mamy mąkę bez otrębów możemy dodać płatki owsiane)
2 - 3 ząbki czosnku (lekko rozgniecione, nie więcej)
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
piętka chleba na zakwasie

 

Wykonanie

  • Do słoika wysypujemy mąkę, (ewentualnie płatki) zalewamy ciepłą wodą i dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą trzepaczką). Dodajemy przyprawy i czosnek oraz piętkę chleba.
  • Zakwas przykrywamy lnianą ściereczką albo gazą. Musi do niego dochodzić powietrze, więc nie zakręcamy szczelnie wieczkiem. Odstawiamy go na parę dni w ciepłe miejsce. Musi się zakisić. Od 3 do 5 dni w zależności jaką mamy temperaturę w mieszkaniu?
  • Po ukiszeniu wlewamy żurek do przygotowywanej zupy i zostawiamy odrobinę zakwasu w słoiku, który chowamy do lodówki. Gdy będziemy ponownie zakwas kisić wystarczy dodać 5 czubatych łyżek mąki żytniej i dolać kolejny 1 litr ciepłej wody i odstawić na parę dni w ciepłe miejsce.

 

 

MALINOWE BROWNE NA JESIENNĄ CHANDRĘ


Brownie z malinami i zmielonymi migdałami, które zastępują większość mąki pszennej. Bajka, nie brownie! Kiedy czujecie, że ogarnia Was jesienna chandra, nie ma lepszego ciasta ;-).

Składniki:
•    240 g gorzkiej czekolady, posiekanej
•    100 g masła
•    3 duże jajka
•    170 g drobnego cukru do wypieków
•    80 g zmielonych migdałów
•    30 g mąki pszennej
•    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
•    250 g malin, świeżych lub mrożonych (bez wcześniejszego rozmrażania)


Sposób przygotowania :
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W garnuszku umieścić masło, roztopić. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę, wymieszać, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Przestudzić.
W naczyniu lekko roztrzepać jajka z cukrem, np. przy pomocy rózgi kuchennej. Dodać przestudzony sos czekoladowy, wymieszać rózgą kuchenną. Dodać zmielone migdały, przesianą mąkę pszenną, ekstrakt z wanilii. Wymieszać do połączenia.
Formę o wymiarach 28 x 18 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej masę brownie, wyrównać. W ciasto delikatnie powkładać maliny, lekko zanurzając je w masie.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 minut. Wyjąć, wystudzić.
Uwaga: nie pieczemy zbyt długo, by nie wysuszyć ciasta. Tego rodzaju ciasto 'piecze' się także podczas studzenia (czekolada zastyga).


Smacznego :-).

 

 

 

 

SŁODKOŚCI NA JESIENNE POPOŁUDNIA

Nasze konkursowe specjały . Gorąco Państwu polecamy !!!


 

MARKIZY DLA ELIZY


Ciasto:

  • 45 dag mąki
  • 30 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 15 dag płatków owsianych
  • 2 żółtka
  • Cukier waniliowy

Nadzienie:

  •   5 łyżek cukru
  • 1 ½  szklanki mleka
  • 15 dag orzechów mielonych laskowych
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 15 dag masła
  • 20 dag cukru pudru

Lukier

  • 20 dag cukru pudru
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki wody lub mleka

Przygotowanie:
Płatki owsiane zrumienić na patelni.  Mąkę przesiać , dodać cukier , masło , żółtka a następnie posiekać . Gdy płatki przestygną dodać je do ciasta i szybko je zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i włożyć na 30 min do lodówki. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować na grubość 3 mm i wykrawać krążki foremką . Piec 10 min w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Z zimnego mleka odlać pół szklanki i rozprowadzić w niej mąkę ziemniaczaną oraz żółtko. Resztę mleka zagotować z cukrem. Gdy mleko zacznie się gotować wlać do niego rozmąconą mąkę z żółtkiem i ugotować budyń. Pod koniec gotowania dodać zmielone orzechy i wymieszać. Przygotowany budyń należy ostudzić (musi być zimny). Następnie należy utrzeć  masło z cukrem na puszystą masę , do której stopniowo należy dodawać zimny budyń.
Przygotować lukier przez zmiksowanie wszystkich składników.
Przestudzone ciastka przekładać masą orzechową i smarować lukrem.


 

JABŁKOWE COŚKI


Ciasto

  • 350 g mąki
  • 2 g proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 150 g masła
  • 40 g śmietany kwaśnej
  • Cukier waniliowy
  • 150 g cukru pudru

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  •  2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie:
Z przygotowanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki na 30 min.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę połączyć z cukrem i  2 łyżeczkami cynamonu. Uprażyć w rondelku lub na patelni na złoty kolor.
Ciasto rozwałkować na 3 mm , wykrawać foremką ciastka . Na ciastka nakładać jabłka ( można dołożyć suszoną śliwkę). Piec 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 C.

 

KULECZKI KRESOWIANKI


Składniki:
200 g płatków owsianych
50 g  masła
2łyżki brązowego cukru
2 łyżki miodu
1 jajko
1 łyżka mąki
1 łyżka orzechów
1 łyżka migdałów
3 łyżki wiórków kokosowych
1 szklanka śliwek suszonych


Masło  roztopić na patelni.  Wszystkie składniki wymieszać, dodać roztopione masło  Jeśli ciasto będzie za suche dodać jajko , jeśli będzie za mokre dodać wiórki kokosowe. Formować małe kulki i układać na wyłożonej papierem blasze. Piec 10 min w piekarniku w 180 C.

 

 

 

Bardzo wiosenna zupa


Kochani wiosna rozkwitła już pełną parą więc i w naszej kuchni zrobiło się wiosennie. Dziś postawiliśmy na botwinkę
Botwinka to super wiosenna zupa. Jej śmietankowo – warzywny smak i delikatne, rozpływające się w ustach kawałki warzyw, to esencja majowego menu :)


Składniki:  

1 pęczek botwinki
1 marchewka1 pietruszka                                     
¼ pora
1 łyżka oliwy z oliwek
100 ml śmietanki 30%
Łyżka soku z cytryny
Sól, pieprz do smaku
Świeży koperek


Przygotowanie:
Warzywa umyć i obrać. Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Botwinkę pokroić . W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej pora. Następnie dodać marchewkę i pietruszkę podlać wodą i dusić pod przykryciem 15 min . Po tym czasie dodać pokrojoną botwinkę i podlać wodą tak aby przykryła warzywa. Całość gotować 20 min. Następnie zupę doprawić do smaku  i dodać łyżkę soku z cytryny . Do gorącej zupy wlać śmietankę zamieszać i zagotować.
 Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo oraz świeżym koperkiem.

Smacznego :)

 

 

POLĘDWICZKI W SOSIE PIEPRZOWYM

Składniki:

•    500 g polędwiczki wieprzowej
•    1/2 szklanki śmietany 18%
•    2/3 szklanki bulionu
•    1 cebula
•    1 łyżka masła
•    oliwa z oliwek
•    3,5 łyżki pieprzu w ziarnach
•    Sól

Sposób przygotowania:
     Polędwiczkę  myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy
na 2 cm plastry, które delikatnie rozbijamy, następnie doprawiamy je  świeżo mielonym pieprzem i solą.  
W kubeczku mieszamy śmietanę z bulionem i pieprzem. Na  rozgrzanej patelni  podsmażamy polędwiczki z obu stron, aby się zarumieniły.
Mięso przekładamy do miseczki. Na patelnie dodajemy masło i podsmażamy na nim cebule pokrojoną w kostkę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy śmietanę z bulionem i pieprzem a następnie dodajemy wcześniej podsmażone mięso i całość doprawiamy solą.
Dusimy, aż sos zgęstnieje( około 15 min).
Jako dodatek można podać ciemny ryż lub puree z ziemniaków.


Smacznego !

 

 


Danie w stylu wyjątkowo na co dzień, które sprawdzi się również na bardziej uroczyste okazje, spotkanie ze znajomymi czy świąteczny obiad.
Indyka można zastąpić piersią z kurczaka.

KOTLET Z INDYKA POD PIERZYNKĄ Z MOZZARELLI

Składniki :

  • Kotlety z indyka
  • 20 dkg suszonych pomidorów
  • 20 dkg sera mozzarella
  • 3 łyżki oleju
  • zioła prowansalskie, sól ,pieprz



Sposób wykonania:

Kotlety umyć osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem.
W misce wymieszać olej z ziołami a następnie natrzeć nim kotlety i pozostawić na 15 minut.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety z każdej strony po 5 min.
 Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z pokrojonymi suszonymi pomidorami. Mieszankę nałożyć
na podsmażone kotlety i dusić pod przykryciem 5 min. Podawać udekorowane świeżą bazylią . Jako dodatek proponujemy makaron szpinakowy, który smakiem świetnie komponuje się z mozzarellą i suszonymi pomidorami.


SMACZNEGO!

 

 

 

Pierniczenie czas zacząć

czyli poznaj tajemnice świątecznego piernika

Co wyróżnia piernik spośród innych ciast? Oczywiście przyprawy ! Interesujące jest to, że tradycyjnie używamy ich do mięs i potraw słonych, a przecież w piernikach świetnie smakują i dobrze się komponują ze słodkim smakiem. Te najsłynniejsze robi się z dużym wyprzedzeniem, ponieważ ciasto na piernik leżakuje – nawet kilka tygodni. Ciasto lekko fermentuje i zachodzą różne procesy sprawiające, że jest ono smaczne i aromatyczne. Tworzą się związki podnoszące smak i zapach pierników. Dlatego potrzeba sporo czasu na przygotowanie świątecznego piernika. Świątecznego, bo przecież jest to ciasto tradycyjne związane z Bożym Narodzeniem.

W naszej pracowni już od miesiąca unoszą się zapachy pieczonych przez młodzież technikum pierniczków choinkowych .

A oto nasza propozycja

 

 

Pierniczki Kasi

 

Składniki :

  • 3 szklanki mąki
  • ½ kostki Kasi
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ¾ szklanki miodu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku
  • 1 przyprawa do piernika
  • 2 łyżeczki kakao

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać ,aż ciasto będzie gładkie i nie będzie się kleić do rąk. Rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykrawać pierniczki. Piec 10 min w temperaturze 180 stopni .

 

Lukier

  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru

Lukrem napełnić  mocny woreczek, odciąć rożek i wyciskać  tworząc wzory. Lukier musi być dość gęsty ( konsystencja kwaśnej śmietany) Gęstość lukru regulujemy dodając kroplę wody lub cukier jeżeli jest za rzadki.

Do tych pierniczków użyliśmy stempelków firmy tescoma .

 

Piernik marchewkowy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki startej na drobnych oczkach marchwi
  • 1,5 szklanki cukru ( pół na pół z brązowym)
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • Garść rozdrobnionych orzechów, rodzynek

Sposób wykonania:

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać porcjami olej , mąkę z proszkiem sodą i cynamonem. Na koniec dodać marchew i bakalie , delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem małą tortownicę lub kek sówkę do 2/3 wysokości. Piec 60 min w temperaturze  180 st. C

 Ciasto jest aromatyczne i wilgotne. Można je polać lukrem cytrynowym , białą czekoladą i dowolnie udekorować .Najlepiej smakuje na drugi dzień od upieczenia.

Smacznego

 

 

 

Strona 2 z 3

Alternative flash content

Requirements

BYSTRA WEATHER

 
 
 
 

Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami.

Adam Mickiewicz