Cykliczne już warsztaty dla uczniów szkół podstawowych odbyły się  24 października. Tym razem gościliśmy uczniów z Zespołu Szkół w Kobylance z p. Krystyną Fik na czele. Uczniowie zobaczyli szkolne pracownie i otoczenie szkoły z kompozycją jesienną o której opowiedziała p. Agnieszka Topór, nauczycielka architektury krajobrazu,  a następnie przeszli do kuchni, gdzie pod czujnym i wytrawnym okiem p. Agnieszki Niemas zapoznali się  z arkadami kuchni bystrzańskiej. Efektem ich wtajemniczenia była m.in. wspaniała włoska kompozycja kulinarna potocznie i byle jak zwana pizzą. Serdecznie zapraszamy również i inne szkoły do udziału w naszych warsztatach zawodoznawczych, oczywiście po uprzednim uprzedzeniu.

 

 

Zbliża się dzień Wszystkich Świętych, jak każdego roku młodzież naszej szkoły porządkowała grób rodziny Groblewskich.Szkoła od wielu lat pamięta o grobie rodziców Stanisławy Groblewskiej.

 

 

 

 
22.10.2019 odbyła się kulminacja jesiennych inspiracji z dynią w roli głównej. Wszyscy uczniowie technikum architektury krajobrazu z poszczególnych klas przygotowali jesienne stanowiska na terenie szkolnego ogrodu.  Najpiękniejsze zostały wyłonione i docenione  w „orzechowym głosowaniu”  przez uczniowską brać. Zaangażowali się  też uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych przygotowując dla wszystkich doskonałe potrawy z dyni – zupę – krem oraz  dyniowe placuszki. Dziękujemy wszystkim uczniom za zaangażowanie oraz profesorkom, bez pomocy których nie byłoby tak wspaniałej imprezy integrującej szkolną społeczność zarówno smakiem jak i walorami estetycznymi.
 

 

 

 

 
Pradawnym zwyczajem młodzi adepci sztuki architektury krajobrazu i sztuki kulinarnej zostali przyjęci w poczet zacnych uczniów naszej Alma Mater. Uciechom i swawolom przygotowanym przez uczniów klasy II kres położyło wspólne biesiadowanie przy ogniu.

 

 

Strona 4 z 143

BYSTRA WEATHER

 
 
 
 

Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami.

Adam Mickiewicz