Jak każdego roku młodzież naszej szkoły porządkowała grób rodziny Groblewskich.

 

 

 

 

23 października 2018r. w Tarnowie odbył się konkurs kulinarny zorganizowany przez Zespół Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych  pod patronatem Urzędu  Marszałkowskiego  w Krakowie pt.

Mam zawód. Mam fantazję.

W konkursie wzięła  udział nasza uczennica Paulina Górska z kl. III technikum żywienia i usług gastronomicznych, pod kierunkiem Magdaleny Tumidajewicz.

W konkursie wzięło udział  16 szkół z województwa małopolskiego m.in. z Krakowa , Tarnowa, Olkusza, Trzebini, Biecza, Hańczowej, Limanowej.

Zadania konkursowe polegało na przygotowaniu ciepłej oraz zimnej zakąski bankietowej na podstawie opracowanej przez ucznia  receptury sporządzonej przed konkursem.

Maksymalna waga zakąski nie mogła przekroczyć 75 gram. Każdy uczestnik konkursu wykonywał po cztery porcje. Potrawy oceniało jury w składzie:

Bogumiła  Porębska - Urząd  Miasta Tarnowa

Szymon Kohut – Krakowska Szkoła Restauratorów

Paweł Kras – Pałac Goeztów

Bartłomiej Krawczyk – restauracja Soprano

Marta Kijak – Hałasik – Departament Edukacji i Kształcenia Ustawicznego Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego.

 

Uczestnicy konkursu przygotowywali zakąski tylko z produktów przygotowanych  przez organizatorów.

Jury oceniało potrawy  wg kryteriów oceny:

  1. Organizacja stanowiska pracy,  zasady BHP, czystość
  2. Ocena receptury – dobór składników
  3. Dobór techniki i metody wykonywania
  4. Ocena estetyki pracy
  5. Dobre gospodarowanie surowcem

 

Paulina zajęła trzecie, punktowane  miejsce. Konkurencja była bardzo duża ( niemal dwadzieścia drużyn). Wszystkie zakąski były przygotowane perfekcyjnie więc jury miało bardzo trudne zadanie.

Nasza uczennica wykonała ciepłą zakąskę – mini gołąbeczki z kapusty pak-chai i liści z botwiny faszerowane  kaszą gryczaną niepaloną, filetem z indyka i dynią oraz udekorowane pomidorkiem koktajlowym po prowansalsku.

Zimne zakąski to wyśmienite, słodkie placuszki z batata i marchewki z bitą śmietaną  i sosem truskawkowym i jeżynami oraz zakąski na słono – ruloniki naleśnikowe z mąki ryżowej z nadzieniem z fileta z indyka, dynią zawiniętą w plaster szynki parmeńskiej z pieczonym buraczkiem

 

 

 

zakąski na zimno - ruloniki naleśnikowe z filetem z indyka z dynia i burakiem

 

zakąska ciepła - mini gołąbeczki 

 

zakąska słodka  - placuszki z batata i marchewki z zbitą smietaną

 

 

 

 

 

 
 
     W dniach 18 i 25 października 2018r. odbyły się w naszej szkole kulinarne zajęcia warsztatowe, na które przybyli uczniowie z sąsiedniej szkoły. Młodzież klasy 8 i III gimnazjum,  pod czujnym  okiem pani Agnieszki Niemas oraz uczniów klasy III, sporządzała pizzę oraz desery owocowe. Wszystkie, przygotowane przez uczniów potrawy były niezwykle smaczne i  udane. Młodzież wykazała się przy tym pracowitością, kreatywnością oraz  umiejętnością dobrej pracy w grupie.
 

 

 

12 października 2018r. odbyła się wycieczka zawodoznawcza dla  architektów krajobrazu ze wszystkich klas ZSCKR w Bystrej  do Goczałkowic .Celem wycieczki było zwiedzanie Gospodarstwa Szkółkarskiego   Kapias  w Goczałkowicach oraz Szkółki Bylin w Bestwince . Uczniowie zwiedzali przepiękne ogrody : japoński, angielski, wiejski, skandynawski  oraz poznali  ich cechy charakterystyczne. Harmonogram  wyjazdu był bardzo napięty i bogaty w  wiedzę i rozwiązania praktyczne dla uczniów . Piękna pogoda i wspaniałe humory były dopełnieniem wyjazdu.

 

 

 

Strona 4 z 125

BYSTRA WEATHER

 
 
 
 

Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami.

Adam Mickiewicz