27 września 2017r.  uczniowie  z klasy I i II technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w ramach zajęć z innowacji pedagogicznej - enoturystyki, byli z ostatnią w tym roku wizytą  w zaprzyjaźnionej ze szkołą  winnicy państwa Rogulskich. Wrzesień to okres zbiorów podsumowujących roczną pracę w winnicy. Adepci sztuki winiarskiej degustowali i oceniali przydatność odmian winogron  ( m.in. Bianca, Alden, Cristal, Einset Sedles, Siberia) do produkcji win.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
W dniu 25 września 2017r. uczniowie klasy III gimnazjum wraz z opiekunkami: p. Alicją Czochór i p. Martą Stachura udali się na warsztaty zawodoznawcze do Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bystrej. Warsztaty zostały zorganizowane i przeprowadzone przez p. Agnieszkę Gryboś-nauczyciela praktycznej nauki zawodu oraz uczniów tutejszej szkoły. Zajęcia rozpoczęły się krótką prelekcją na temat  zalet zdrowego stylu życia oraz  jego wpływu na codzienne funkcjonowanie, a następnie, po części teoretycznej nadeszła pora na praktyczne zastosowanie dobrych rad. W szkolnej pracowni żywienia, gimnazjaliści pod czujnym okiem pani Agnieszki samodzielnie przygotowywali pizzę oraz sałatki owocowe - według własnej kompozycji smakowej. Przygotowane własnoręcznie smakołyki wyglądały niezwykle apetycznie i sprawiły uczniom niezwykłą satysfakcję podczas konsumpcji.  Zajęcia cieszyły się dużym zainteresowaniem, zaś gimnazjaliści odkryli w sobie ukryte dotąd talenty kulinarne…

 

 

W ostatnie dni września(28-29.09.2017r.), korzystając z pięknej jesiennej pogody, młodzież z klasy II wraz z opiekunami: prof. Sroką prof. M. Lewek i wychowawcą wybrała się na wycieczkę w poszukiwaniu piękna. Pierwszym przystankiem w drodze na Połoniny był Zamek Lubomirskich i Potockich w Łańcucie. Zobaczyliśmy piękne wnętrza, oranżerię, stajnie i wozownie. Prawdziwą lekcję z  roślin ozdobnych przeprowadził prof. M. Sroka w zamkowej storczykarni i otaczającym Zamek parku. W zamkowej restauracji podjęto nas iście magnackim obiadem. Później pojechaliśmy do arboretum w Bolestraszycach, gdzie podziwialiśmy przyrodnicze ciekawostki. Jak by tego było mało postanowiliśmy odwiedzić miasto arcybiskupstw i trzecią w Europie twierdzę  – Przemyśl. Zobaczyliśmy pięknie odrestaurowany dworzec kolei galicyjskiej i urokliwy rynek z fontannowym misiem. Na nocleg udaliśmy się do schroniska młodzieżowego w Stuposianach w sercu bieszczadzkich ostępów. Kolejny dzień przeznaczyliśmy na piesze wędrówki po połoninach.  Przywitaliśmy się z żubrami i uważaliśmy na niedźwiedzie. A po znojnej wędrówce po górach „gdzie wszystko jest święte / nasze wędrówki wniebowzięte…” zasiedliśmy w kultowej Siekierezadzie na zasłużony odpoczynek by wzmocnić ciało i duszę.
 

 Jak co roku w naszej szkole odbyło sie szkolenie BHP w rolnictwie. Szkolenie przeprowadzili przedstwiciele KRUS w Gorlicach. Szkolenie połaczone było z konkursem wiedzy z tej dziedziny. Najlepszymi okazali się uczniowie: Nina Bal z kl. I oraz Justyna Łukaszyk i Jadwiga Rybczyk z kl. II.  Zwycięzcom gratulujemy, a organizatorom dziękujemy za ufundowanie nagród.

 

 

Strona 9 z 109

Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami.

Adam Mickiewicz